Cristi Puiu, despre reacţia de la TIFF: "Am cerut să vorbesc fără mască. Ne-am născut fără mască"

Cristi Puiu, despre reacţia de la TIFF: "Am cerut să vorbesc fără mască. Ne-am născut fără mască"
| Foto: Chris Nemes

Regizorul Cristi Puiu a vorbit despre contextul în care a ţinut discursul anti-mască înainte de ecranizarea filmului său "Malkrog" la Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) de la Cluj-Napoca.

Acesta a explicat, la Marius Tucă Show, ce s-a întâmplat pe scena de la TIFF, acolo unde discursul său a stârnit reacţii şi controntroverse aprinse în spaţiul public. Puiu susţine că nu avea de gând să ţină un asemenea discurs tranşant chiar la proiecţia noului său film, însă devoalează motivul care l-a determinat să aibă o asemenea reacţie.

,,Dictatura este un lucru mult mai periculos decât pandemia. Am cerut să vorbesc fără mască. Ne-am născut fără mască, aceste măsuri sunt tranzitorii. Eram foarte supărat când am început să vorbesc la Cluj, ne-au ţinut o jumătate de oră până să intrăm. Au fost mai mulţi factori: masca, frigul, ţânţarii. Ştiţi ce mă deranjează la toată povestea asta? Frica din ochii omului!” povesteşte regizorul.

Reamintim că înainte de proiecția filmului său "Malkrog", la TIFF, regizorul român a vrut să dea o lecție de moralitate cinefililor înainte de proiecţie, afirmând că este inuman să te uiți la o proiecție de 200 de minute cu masca de protecție pe figură. Ea a spus că "puterea ar trebui să nu ne trateze ca pe nişte vite".

Făcând referire la Revoluția din 1989, acesta a menționat că au existat niște oameni indisciplinați în România s-au opus dictaturii. "Dacă dvs sunteți astăzi aici și vă uitați la un film este pentru că au existat niște oameni indisciplinați în România, în Decembrie ’89, care au spus nu dictaturii.

Puterea instalată ar face bine să discute cu oamenii, să intre în dialog, nu să ne trateze ca pe niște vite. Există un virus, dar tonul autorităților statului este inacceptabil". Puiu a ținut să îi roage pe oameni să plece atunci când simt că nu mai rezistă să stea cu masca de protecție, moment în care mai multe persoane din public au început să îl aplaude.

Comenteaza