Cu puşca pe comunişti, la Berlin

Cu puşca pe comunişti, la Berlin
“Portretul luptătorului la tinereţe”, o peliculă despre partizanul anticomunist Ion Gavrilă-Ogoranu, va participa la prestigiosul Festival de Film de la Berlin.

 O peliculă care vorbeşte despre partizanul anticomunist Ion Gavrilă-Ogoranu va participa la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin, eveniment care se va desfăşura între 11 şi 21 februarie.

 

“Portretul luptătorului la tinereţe” este regizat de Constantin Popescu, care îşi face, astfel, debutul în lungmetraj.  Când vorbeşti cu artistul Constantin Popescu, te frapează, poate în primul, rând naturaleţea cu care îşi descrie procesul de creaţie. Nu are un discurs “de fiţe”, nici aroganţe de cineast neînţeles. Nu face exces de neologisme şi te tratează ca pe egalul lui. Deşi mai ai mult până să ajungi acolo. “Am început munca la acest film în urmă cu cinci ani. Am citit mult pe tema rezistenţei anticomuniste şi m-a impresionat. Sunt poveşti şi personaje, unele controversate, care merită să fie cunoscute. Asta a fost istoria şi nu trebuie să o ascundem sub preş”, a declarat Constantin Popescu pentru ZIUA de CLUJ.

 

Popescu a menţionat că bugetul producţiei nu a fost extrem de generos. “Banii au fost suficienţi, însă e greu să faci ceva spectaculos cu un buget care nu permite asta. în plus, au fost mulţi actori, oamenii mai aveau şi de jucat în piese... A fost dificil şi totul putea fi făcut mai bine, evident!”, a continuat regizorul. “Portretul luptătorului la tinereţe” este prima parte a tripticului “Aproape linişte”, consacrat rezistenţei anticomuniste din munţi.

Constantin Popescu mărturiseşte că nu poate anticipa reacţia publicului de la Berlin vizavi de filmul său: “E posibil să placă, dar e posibil şi ca publicul de acolo să nu fie interesat de temă. Poate are un specific “prea” local, care nu va fi gustat”.

 

Filmul lui Constantin Popescu a fost selecţionat în cadrul secţiunii “Forum” de la Berlinală. “Este cea mai provocatoare secţiune. Avangardă, experimental, eseuri, reportaje de factură politică, cineaşti care urmează a fi descoperiţi: în «Forum», orice e nou sau neconvenţional găseşte un public cunoscut deja pentru entuziasmul şi “ochiul” său avizat”,  titrează site-ul oficial al festivalului.

 

în cadrul Berlinalei, România va mai fi reprezentată de lungmetrajul “Eu când vreau să fluier, fluier” (regia Florin Şerban), scurtmetrajele «Derby» (regia Paul Negoescu) şi «Colivia» (Adrian Sitaru), precum şi de Dragoş Bucur (la secţiunea Shooting Stars).

 

Film atipic pentru România

 

Constantin Popescu nu se mărgineşte să abordeze în filmele sale subiecte caracteristice perioadei predecembriste.

 

Următoarea sa peliculă, “Principii de viaţă”, care va fi lansată în acest an, are o temă fără “specific local”. “Eu, în general, nu m-am axat, pe temele predilecte ale noului val. “Principii de viaţă” vorbeşte despre relaţia tată-fiu, e o poveste contemporană - o familie destrămată în cadrul căreia se încearcă păstrarea unei relaţii civilizate între tată şi fiu”, a detaliat Popescu pentru ZIUA de CLUJ.

 

Constantin Popescu a regizat şi scurtmetrajul “Fatza galbenă care râde”, după scenariul clujeanului Doru Lupeanu.

 

Comenteaza