Video Culisele MUSIC GALLERY, singura expoziție despre muzică din România

Culisele MUSIC GALLERY, singura expoziție despre muzică din România

Alin Vaida, fondatorul și directorul festivalului Jazz in the Park, este invitatul emisiunii ZIUA LIVE de luni, moderată de jurnalista Anca Muresan. Alin vine în studio cu noutățile Music Gallery, ediția a 2a, proiect născut în pandemie, ca alternativă și extensie a festivalului de muzică clujean.

Emisiunea a putut fi urmărită LIVE mai jos, începând cu ora 10.00, sau pe pagina de Facebook Ziua de Cluj.

O experiență specială în backstage-urile marilor artiști, instalații muzicale unice în România, echipamente audio de ultimă generație, un listening bar, singura mediatecă de viniluri din oraș și Jojo Mayer, unul dintre cei mai influenți toboșari din lume, la deschidere: așa se anunță ediția a II-a a Music Gallery, singura expoziție despre muzică din România!

Tematica expoziției din acest an: backstage pass
 
Inspirați de cultura festivalieră din care fac și ei parte, organizatorii au ales ca temă expozițională pentru acest an „backstage pass”. Termenul de backstage face referire la ce se întâmplă în spatele scenei, la zona artiștilor sau a organizatorilor, în care publicul larg nu are access în mod normal.

În contextul Music Gallery, „backstage pass” este dorința organizatorilor de a arăta publicului ce este în spatele muzicii. Vizitatorii vor avea ocazia să se simtă ca niște artiști sau membri ai echipei de staff cu acces complet în culisele marilor artiști. Încă de la intrarea în galerie, ei vor putea experimenta această senzație de „full acces” — la fel ca un deținător de badge „AAA” (Access All Areas) la festivaluri sau concerte mari. Aceștia vor păși într-un backstage autentic, cu recuzita clasică și mai multe photo corners atrăgătoare care recreează atmosfera vibrantă și exclusivistă a unui event major.

„Backstage pass” se va regăsi așadar nu doar în conținutul educațional al expoziției, ci și în decorul acesteia, unde vor fi folosite multe echipamente întâlnite în general în amenajările scenice. Mai departe, publicul va descoperi ce înseamnă viața de artist sau de organizator de concerte, ce înseamnă presiunea de a compune muzică sau de a fi o celebritate, și vor fi prezente multe aspecte nevăzute din industria muzicală. De asemenea, va fi evidențiat și tot contextul social și politic pe care arta de multe ori îl are ca sursă de inspirație.

Jojo Mayer și Mădălina Pavăl vor concerta la deschidere!

Vernisajul expoziției va avea loc în 4 octombrie și îl va avea ca protagonist pe unul din cei mai influenți toboșari din lume, Jojo Mayer, care își va prezenta în premieră proiectul ME/MACHINE: o simbioză între puterea arhaică prestației muzicale umane live, combinată cu inteligență artificială generativă de muzică!

Singurul aparat de inscripționat viniluri din România, prezentat în expoziție
Organizatorii promit multe instalații interactive cu care publicul se va putea distra la vizitarea expoziției. Unul din principalele atracții ale expoziției este un aparat de inscripționat viniluri care datează din 1951 și care este funcțional. De asemenea, publicul va găsi în expoziție un mic studio de înregistrări vocale, o cameră de audiție Hi-FI, simulatoare de tobe, pian și chitară, o zonă de testare căști Hi-Fi și instalații interactive produse de artiști români.

La fel ca anul trecut, Music Gallery va avea o mediatecă de viniluri, care însă va fi mai mare în acest an. Peste 1000 de titluri din lumea Jazzului, dar și a altor genuri conexe, vor putea fi ascultate la pick-upurile cu căști sau cu sound dome-uri amenajate de organizatori în expoziție.

Bilete

Biletele pentru vizitarea galeriei sunt disponibile pe platforma iabilet.ro și costă doar 40 lei pentru adulți sau 30 lei pentru elevi, studenți și pensionari, iar pentru extra 10 lei, publicul poate lua parte la un tur ghidat al expoziției. Biletele se vor putea cumpăra și la fața locului, în limita locurilor disponibile pentru ora de vizitare. Copiii până la 6 ani și persoanele cu dizabilități au acces gratuit.

Biletele la concertele din cadrul Music Gallery vor costa 70 lei și vor include și vizitarea galeriei, iar biletele la târgul de echipamente vor costa 50 lei.

Expoziția are loc între 4 - 26 octombrie 2024, la etajul 1 al Muzeului de Artă din Cluj-Napoca. 

 

Comenteaza