CULTURĂ. După "Născut pentru Niciodată" al lui Tompa Gabor, la Avignon Off sunt puse în scenă ultimele zile ale lui Ceauşescu

CULTURĂ. După
Filmul documentar "Ultimele zile ale lui Ceauşescu", care a fost proiectat la Cluj în ultima zi a ediţiei din acest an a Festivalului Internaţional de Film Transilvania, va fi difuzat la festivalul de teatru Avignon Off din Franţa.
Teatrul Bourg-Neuf, în colaborare cu Casa Jean-Vilar şi Institutul Cultural Român din Paris, organizează la Avignon, în perioada 11 - 16 iulie, o serie de evenimente sub genericul "Complètement à l'Est !", menite să aducă un omagiu României. în timpul festivalului va avea loc premiera filmului documentar "Ultimele zile ale lui Ceauşescu", după spectacolul-reconstituire "Ultimele ore ale lui Ceauşescu", proiect al International Institute of Political Murder Zürich/Berlin, din a cărui distribuţie fac parte actorii Victoria Cociaş, Constantin Cojocaru, Constantin Drăgănescu, Alexandru Mihăescu, Eugen Cristian Motriuc şi Mircea Rusu, informează Mediafax. Spectacolul, ce reconstituie procesul soţilor Ceauşescu, a fost prezentat în premieră pe 10 decembrie 2009 la Teatrul Odeon din Bucureşti şi, ulterior, itinerat la Berlin, dar şi Berna, Zurich şi Lucerna. Proiecţia fimului va fi urmată de dezbateri în prezenţa echipei realizatoare.

Anul acesta, România este reprezentată la Avignon Off de spectacolele "Universul din lanterna magică" al Teatrului de Păpuşi Prichindel din Alba-Iulia, în regia lui Radu Dinulescu, şi "Echilibristul/ Le funambule", al Teatrului Municipal pentru Copii şi Tineret "Mihai Popescu" din Târgovişte, în regia lui Francois Jacob. Amintim că anul trecut România a fost reprezentată la Avignon Off de spectacolul "Născut pentru niciodată" al Teatrului Maghiar de Stat din Cluj-Napoca, în regia lui Tompa Gabor, între alte puneri în scenă ale teatrelor din România.

Festivalul de teatru Avignon Off va avea loc între 8 şi 31 iulie.
Comenteaza