CULTURĂ. „Flautul fermecat”, adaptat pentru copii la Opera clujeană

CULTURĂ. „Flautul fermecat”, adaptat pentru copii la Opera clujeană
Spectacolul de operă „Flautul fermecat”, de Wolfgang Amadeus Mozart, ce va fi prezentat duminică şi sâmbăta viitoare la Opera Naţională Română (ONR) din Cluj va cuprinde câteva elemente vizuale adoptate anume pentru a le atrage atenţia copiilor, a menţionat regizorul reprezentaţiei, Emil Strugaru.
„Limbajul scenic nu este unul pur convenţional, ceea ce este cât de cât vizual este foarte important pentru copii. în spectacol veţi vedea câteva lucruri care în spectacole de operă nu prea se fac. Sigur nu putem concura cu ce se vede la televizor, dar avem avantajul că lucrăm pe viu”, a precizat Emil Strugaru, care semnează regia spectacolului realizat de către W.A. Mozart în 1791.

Regizorul artistic, totodată şi scenograf al reprezentaţiei a menţionat, spre exemplu, că şarpele care urma să întâmpine unul din personaje a fost înlocuit cu o machetă de câţiva metri, acţionată mecanic, care va avea forma unui păianjen, unul din cele mai „populare” personaje animate în rândul copiilor, în prezent, conform lui Strugaru. El a specificat că a accentuat partea de basm a spectacolului, conotaţiile masonice fiind neglijate.

Acompaniamentul muzical va fi asigurat „în direct” doar la pian, restul orchestraţiei fiind furnizate, atunci când este necesar, pe negativ. De asemenea „flautul fermecat” va fi personificat de un copil care va cânta la flaut. Regia artistică şi scenografia sunt semnate de Emil Strugaru, conducerea muzicală de Vladimir Popean, costumele sunt gândite de Carmencita Brojboiu iar acompaniamentul la pian va fi asigurat de Adela Bihari. Din distribuţie fac tineri interpreţi, absolvenţi de Conservator, între care Paul Onaga, Florin Sâmpelean sau Radu Pintea.  

Spectacolul „Flautul fermecat” va fi prezentat duminică, de la ora 11, în premieră şi reluat sâmbătă, 20 martie, tot de la ora 11, la Opera Naţională Română din Cluj-Napoca.
Comenteaza