Cum pot fi incluse muzeele din Cluj într-un circuit cultural turistic atractiv. Dezbatere publică
- Scris de Ziua de Cluj
- 27 Feb 2018, 14:22
- Cultură
- Ascultă știrea
Clujenii sunt invitaţi la o masa rotundă cu tema ”Muzeele clujene în relația cu spațiul urban”, eveniment care precede și are rolul de a stabili tematica Universității de Vară din Transilvania 2018, sub umbrela Ordinului Arhitecților din România, Filiala Transilvania. Întâlnirea va avea loc la Casino-Parcul Central, în data de 1 martie 2018, începând cu ora 17:00.
"Evenimentul se dorește a fi o analiză multidisciplinară care să conducă la o deschidere a muzeelor către societatea civilă prin identificarea unor funcțiuni complementare relaționate cu dinamica actuală a orașului, menite să revitalizeze aceste instituții și să schițeze un circuit cultural turistic atractiv", transmit reprezentanţii Centrului de Inovare și Imaginație Civică.
La această masă rotundă sunt invitați reprezentanți ai Consiliului Local Cluj-Napoca, Consiliului Județean Cluj, Direcției Județene de Cultură Cluj, Universității Tehnice din Cluj-Napoca - Facultatea de Arhitectură şi Urbanism, Universității Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, Universității de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară, Universității Sapientia, Universității de Artă şi Design din Cluj-Napoca, Academiei de Muzică „Gheorghe Dima", Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei, Muzeului Etnografic al Transilvaniei, Muzeului de Artă Cluj-Napoca, Societății Muzeului Ardelean, Asociaţiei de Ocrotirea Monumentelor Istorice „Kelemen Lajos", Asociației „Kós Károly" din Transilvania, Fundației „Sigismund Toduță".
Muzeele (re)devin ''cool" la Cluj. Record de vizitatori, reparaţii după decenii şi revitalizări intergalactice. PLANURILE pentru 2018 AICI.
Record de vizitatori pentru muzeele din Cluj în 2017. Este vorba despre Muzeul de Artă Cluj-Napoca, Muzeul Etnografic al Transilvaniei și Muzeul Memorial Octavian Goga Ciucea.
Muzeul Etnografic - 63.000 vizitatori
Cel mai mare număr de vizitatori, respectiv 62.926, a fost înregistrat în anul 2017 la Muzeul Etnografic al Transilvaniei. Dintre aceștia, 27.915 au vizitat sediul central, de pe strada Memorandumului în timp ce 35.011 au trecut pragul Parcului Etnografic Romulus Vuia din Hoia.
Acestora li se mai adaugă alți 18.190 de beneficiari ai activităților organizate de către Muzeul Etnografic în afara sediilor permanente, 10.000 de participanți la Târgul Creatorilor Populari, 760 de vizitatori ai standului din cadrul Festivalului Wonder Puck și 7.430 de vizitatori ai punctului expozițional cu vânzare din incinta Aeroportului Internațional Avram Iancu Cluj.
În pofida faptului că în anul 2017 s-a înregistrat o ușoară scădere a turiștilor care au vizitat sediul central al muzeului, situație determinată de lucrările de reabilitare și modernizare derulate, acest inconvenient a fost compensat de o creștere semnificativă a numărului de vizitatori ai Parcului Etnografic, unde s-a înregistrat un record istoric.
Muzeul de Artă - 60.000 vizitatori
În ceea ce privește Muzeul de Artă Cluj-Napoca, acesta a reprezentat anul trecut un obiectiv important de vizitat pe lista a nu mai puțin de 60.384 de vizitatori, cu peste 2.000 de persoane mai mult comparativ cu 2016.
Muzeul Octavian Goga - 17.000 vizitatori
Nu în ultimul rând, Muzeul Memorial Octavian Goga din Ciucea a primit, pe parcursul anului 2017, vizita a 17.030 de persoane. Marea parte a publicului vizitator a fost format din grupuri organizate de elevi însoțiți de cadre didactice, participant la acțiunile culturale de la nivel județean și național ce au avut loc în incinta muzeului, publicul specializat din domeniul culturii și literaturii, admiratori ai creației literare și ai personalității lui Goga, turiști străini și alte categorii. Și în cazul acestui muzeu a fost înregistrată o creștere a numărului de vizitatori comparativ cu anii precedenți, respectiv 16.130 în 2015 și 17.000 în 2016.