De 10 ani, nebuni după TIFF

De 10 ani, nebuni după TIFF
Peste 2.500 de cinefili au sărbătorit aseară revenirea filmului în capitala Ardealului.

După ce criticii, regizorii şi actorii din întreaga lume au fost cu ochii pe Croisette din Cannes, la umbra Palais du Festival şi pe terasele de la Martinez, Carlton şi Majestique Barierre, reflectoarele lumii cinematografice s-au aprins ieri, lângă bătrânul "Conti", statuia lui Matei şi Biserica Sfântul Mihail, în Piaţa Unirii din Cluj.

Până pe 12 iunie Clujul sărbătoreşte a X-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania.

Filmele au ajuns de pe Croisette în Piaţa Unirii

Personalităţi cinematografice şi susţinătorii locali ai TIFF au participat seara trecută la inaugurarea oficială a celei de-a zecea ediţii.

vezi aici o galerie foto de la evenimentul de vineri seara şi desfăşurarea ceremoniei, minut cu minut


Zeci de personalităţi au călcat ieri-seară pe covorul roşu al ediţiei a X-a a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF), instalat în punctul zero al oraşului: Piaţa Unirii din Cluj-Napoca.

Actriţele Monica Bârlădeanu, Ozana Oancea - câştigătoarea Premiului de interpretare şi a Premiului de debut la TIFF 2010, Melania Ursu, regizorii Michael Madsen şi Bobby Păunescu, echipa campioană a României la baschet masculin "U" Mobitelco, în frunte cu antrenorul Marcel Ţenter şi cu managerul Mircea Cristescu, primarul Sorin Apostu, Oana Boc - soţia premierului, Camelia Tişe - soţia preşedintelui consiliului judeţean, fostul ministru al Sportului, Sorina Plăcintă, Doina Levintza, Gheorghe Funar, unul dintre susţinătorii "de cursă lungă" ai festivalului, soţii Alice şi Răzvan Rotta, Vasile Leordean alături de nepoata sa, arhitectul Clujului, Szabolcz Guttmann, fostul şi actualul viceprimar Boros Janos, respectiv Laszlo Attila, arhitectul Eugen Pănescu - artizanul "noii feţe" a Pieţei Unirii, Matei Miko de la Transilvania Fashion, Elena Basso - Stănescu de la Catedra de design vestimentar a Universităţii de Artă şi Design, consilierul local Teo Peter Jr, Mihaela Rus - Vitrina Advertising, Claudia Urs - Remarul 16 Februarie, Teofil Mureşan - CEO al Electrogrup, Laura Pop - vicepreşedintele Asociaţiei Mediatorilor din România, Adam Ambrus - Nervia, Olga Stanciu - Jolidon, Adrian Pop - rectorul Academiei de Muzică Gheorghe Dima şi mulţi alţii au fost întâmpinaţi pe covorul roşu de către gazdele Tudor Giurgiu şi Mihai Chirilov.

Clujenii au umplut treptat piaţa, iar din cauza căldurii unii au făcut cozi la corturile cu bere şi apă minerală, amplasate inspirat de organizatori în incinta arenei. După două ore de discursuri şi de premieri, oamenii au fost invitaţi să vizioneze comedia franceză "Potiche", cu Catherine Deneuve, fostă laureată a TIFF. Sute de curioşi au vizionat pelicula din afara gardului de acces, mulţi dintre aceştia nemaigăsind bilet de intrare.

"Dacă anul trecut eram dezamăgit, într-un an faţa festivalului s-a schimbat. Piaţa Unirii e kilometrul zero al festivalului", a declarat Giurgiu, la deschiderea TIFF. Directorul festivalului i-a încurajat pe cei circa 2.000 de clujeni prezenţi în piaţă să ia parte la filmele, expoziţiile, concertele, dar şi la momentele de teatru din cadrul TIFF. Un moment deosebit pentru participanţi a fost cel în care pe scenă a urcat antrenorul "U" Mobitelco BT, Marcel Ţenter. "«U» Cluj întâlneşte acest brand, TIFF. Urez acestui festival ca în timp să devină o stare de spirit", a spus Ţenter.

Directorul TIFF a pus la cale şi o surpriză pentru colaboratorii fideli ai evenimentului. 21 de apropiaţi ai festivalului au fost surprinşi cu o serie de premii. Printre ei s-au aflat Monica Marusciac - Hubertus, Sorin Rădoiu-Leş - Hotel Topaz, jurnalistul Csomafay Ferencz, Mihaela Rus - Vitrina Advertising, Horia Bogdan - Trend Communication, Mircea Buteanu - Clubul Diesel, actorul Dorel Vişan, Alin Tişe - preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Sorin Dan - City Plaza, PR-ul Renate Roca-Rozenberg, Rareş Bogdan - pentru ZIUA de CLUJ, ziuadecj.ro şi Realitatea TV Cluj, primarul Sorin Apostu. "E o bucurie să predăm ştafeta după ce Clujul a fremătat de Zilele oraşului. Păşind pe covorul roşu, mi-am dat seama că ne îndreptăm spre Capitala Culturală Europeană, iar TIFF este portdrapelul nostru", a spus Apostu.

TIFF a descoperit talente

O prezenţă inedită, ca de obicei, prin ţinuta pe care a afişat-o, a fost directorul artistic al TIFF, Mihai Chirilov. Cu nelipsita sa pălărioară şi mina foarte jovială, el a dialogat relaxat cu jurnaliştii. "TIFF şi-a propus de la început să descopere talente. A fost încă din start, de la «Occidentul» lui Cristian Mungiu, un festival care a căutat talentul şi a dat o şansă multor necunoscuţi. Nu e gratificant pentru Cluj să ştii că ai descoperit un necunoscut care apoi, după ani şi ani, a ajuns cineva şi poţi spune: «uite, acela s-a lansat la TIFF Cluj?»", a afirmat Chirilov.

Actriţa Monica Bârlădeanu şi-a povestit experienţa de pe platourile de filmare ale ultimului său film în regia actorului italian Michele Placido. "Mi se pare extraordinar ceea ce se întâmplă în această piaţă şi faptul că aici sunt prezente peste 1.000 de persoane. Îi voi înmâna un premiu lui Michele Placido, fostul comisar Cattani, pentru întreaga sa activitate. Filmul «Vallanzasca» este excelent, a fost prezentat anul trecut la Veneţia. Este un film discutat, comentat, pentru că pune accentul pe cei mai mari mafioţi ai anilor '70", a spus Monica Bârlădeanu.

Costume de film

Creatoarea de modă Doina Levintza a inaugurat, ieri, la fostul hotel Continental, expoziţia intitulată "Dressing the Story", care cuprinde costume din piese de teatru renumite şi din filme la care a lucrat. Au fost etalate costume spectaculoase de epocă îmbrăcate de actori în piese precum "Epopeea lui Ghilgameş" (Teatrul Odeon), "Royal Fashion" de Dan Puric, "Richard al III-lea" şi "Richard al II-lea" de Mihai Măniuţiu sau cele din filmul "Orient Express".

Cristina PÎRVU, Tiberiu FĂRCAŞ

 

 

Etichete
Comenteaza