De mâine, taxele şi impozitele locale s-ar putea majora cu 16% la Cluj

De mâine, taxele şi impozitele locale s-ar putea majora cu 16% la Cluj
Clujenii ar putea fi obligaţi să se întoarcă la ghişeele Primăriei şi să plătească, începând de mâine, taxele şi impozitele locale majorate cu 16%. Decizia vine după ce Direcţia de Finanţe a considerat că datoriile asociaţiilor de proprietari pentru reabilitarea termică se încadrează la arierate, iar legea spune că orice primărie cu datorii trebuie să crească taxele şi impozitele. Emil Boc acuză guvernul că îşi bate joc de contribuabili şi cere Avocatului Poporului se sesizeze Curtea Constituţională.

În urmă cu două săptămâni, Consiliul Local a aprobat ca dările să rămână la acelaşi nivel ca şi anul trecut. De asemenea, la începutul lunii ianuarie, Primăria Cluj-Napoca anunţa că nu are niciun fel de datorie, ba chiar 8.9 milioane de lei în plus la bugetul local. Totuşi, conform Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Cluj, datoriile asociaţiilor de proprietari în ceea ce priveşte reabilitarea termică a blocurilor sunt considerate arierate ale Primăriei Cluj. În consecinţă, la Cluj trebuie majorate taxele locale conform ordonanței de urgență a Guvernului din 23 ianuarie, care spune că primăriile care au datorii la 31 decembrie 2012 sunt obligate să majoreze taxele cu 16%.

"Programul de reabilitare cuprinde următoarele surse de finanţare: 50% buget naţional, 30 % buget local şi 20% asociaţii de proprietari. Primăria nu are niciun fel de datorie la executanţi, nici bugetul de stat. Au fost virate sumele către executanţi. Plata procentului de 20% provenit de la asociaţiile de proprietari (din care mai sunt de achitat 875.000 de lei) se virează în funcţie de cum plătesc administratorii asociaţiilor la Primărie. De ce nu s-a achitat în totalitate acest procent? Pentru că administratorii nu sunt mulţumiţi de lucrări. Şi le dau dreptate, dar Primăria este un intermediar în tot acest demers şi nu ar trebui să se considere că avem datorii", a spus edilul Clujului, Emil Boc, într-o conferinţă de presă.

Majorarea de 16% se referă la taxele pe clădiri şi terenuri pentru persoane fizice şi juridice. Taxele pentru parcare, transport, urbanism sau taxa hotelieră vor rămâne la nivelul din 2012.

"Este clar că este o adevarată bătaie de joc a Guvernului Ponta la adresa administrațiilor locale. Ordonanţa este neconstituțională pentru că impune în 23 ianuarie 2013 ceva ce trebuia să fie adoptat în 31 decembrie 2013", a mai spus Emil Boc.

În şedinţa de Consiliu Local de astăzi, Emil Boc va propune majorarea impozitelor şi taxelor locale. Dacă aleşii locali nu vor adopta hotărârea de majorare riscă să fie traşi la răspundere de Curtea de Conturi pentru nerealizarea veniturilor conform legii.

Citeşte şi Boc: Avocatul Poporului doarme, ar trebui să sesizeze CC legat de ultima ordonanţă privind taxele

Comenteaza