Directorul TIFF, clujeanul Tudor Giurgiu, în noul Consiliu de administrație al R.A.D.E.F. RomâniaFilm

Directorul TIFF, clujeanul Tudor Giurgiu, în noul Consiliu de administrație al R.A.D.E.F. RomâniaFilm
Regizorul clujean Tudor Giurgiu, președinte al Festivalului International de Film Transilvania (TIFF), face parte din noul Consiliu de administrație al R.A.D.E.F. RomâniaFilm, informează Ministerul Culturii.

Ministrul Culturii, Corina Șuteu, a numit în funcție noul Consiliu de administrație al R.A.D.E.F. RomâniaFilm, cei șase noi membri fiind desemnați pe baza listei cu candidații declarați admiși în urma preselecției realizate în baza Ordinului Ministrului Culturii nr. 2150/09.03.2016.

Astfel, noul consiliu se compune din: Eugen Mugurel Ștefănescu - reprezentant al autorităţii tutelare, cu experienţă de cel puţin 5 ani în domeniul de activitate al regiei autonome şi/sau în activitatea de administrare de societăţi comerciale ori regii autonome și Codruța Crețulescu, Tudor Giurgiu, Marinel Pașcu, Valerica Florentina Poncea Andronescu și Alexandru Doru Spătaru - persoane cu experienţă în administrarea/managementul unor regii autonome sau societăţi comerciale profitabile din domeniul de activitate al regiei autonome, inclusiv societăţi comerciale din sectorul privat.

"Astfel, după mulți ani în care regia a funcționat fie cu consilii de administrație incomplete, fie cu unele provizorii, având atribuții limitate, R.A.D.E.F. RomâniaFilm reintră într-un stadiu de normalitate administrativă. Printre obiectivele importante ale mandatului noilor membri ai CA R.A.D.E.F. RomâniaFilm se numără eficientizarea activității regiei și reducerea cheltuielilor, dar și elaborarea unei strategii privind constituirea unei rețele de săli de cinema în perspectiva modernizării și înscrierii acesteia în circuitul rețelei europene de difuzare, cu precădere, a producțiilor cinematografice românești și europene, prin accesarea de fonduri europene de dezvoltare", se arată în comunicatul de presă remis de Ministerul Culturii.

Codruța Crețulescu

Co-fondator și administrator al casei de producție Kinosseur, înființată în 2011. Filmografia sa cuprinde un lungmetraj și patru scurtmetraje. Înainte de a se dedica în exclusivitate producției cinematografice, jurnalist de cinema la revistele „Re:publik" și „HBO Magazine", corespondent Liternet la festivalurile de film de la Cannes, Berlin și Veneția (2008-2011) și coordonator al Festivalului Internațional de Film „București" (2008-2015).

Tudor Giurgiu

Regizor și producător de film, Membru al Academiei Europene de Film și Eisenhower Fellow (2014). Președinte al Festivalului International de Film Transilvania (TIFF) și fondator al companiei de producție de film și televiziune Libra Film. Regizor a trei filme de lungmetraj și multe alte filme documentare, de scurtmetraj, spoturi publicitare și clipuri muzicale. Producător a peste 25 de filme de lungmetraj, majoritatea coproducții internaționale.

Marinel Pașcu

Angajat al R.A.D.E.F. RomâniaFilm din anul 1994, de profesie economist, în prezent îndeplinind funcția de șef serviciu Exploatare Film, având ca atribuție principală coordonarea activității cinematografelor funcționale din cadrul R.A.D.E.F. RomâniaFilm.

Valerica Florentina Poncea Andronescu

Specialist cu o experiență bogată în cadrul unor companii ce administrează cinematografe de tip multiplex (Hollywood Multiplex Bucuresti Mall, Hollywood Multiplex Lotus Oradea, CinemaPRO, Grand Cinema&More).

Alexandru Doru Spătaru

Cineast, cadru didactic asociat al SNSPA-Facultatea de Comunicare și Relatii Publice, membru al Uniunii Cineaștilor din România, membru al International Advertising Association, manager și partener al Front Line Marketing, agenție specializată în comunicare BTL și servicii de marketing.

Eugen Mugurel Șerbănescu

Experiență corporatistă, cât și antreprenorială de peste 21 de ani în industria IT&C și deținătorul mai multor funcții de conducere în ultimii 15 ani, la nivel local și pan-european, pentru giganți în domeniu precum Alcatel-Lucent, Tekelec sau Nortel Networks.

Amintim că Asociaţia Pentru Promovarea Filmului Românesc (APFR) şi Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF) au demarat, în urmă cu 2 ani, campania "Salvați marele ecran!", ce îşi propune să readucă la viaţă cât mai multe cinematografe şi săli de cultură din România aflate în paragină. Un spaţiu inedit vizat de acest proiect este "depozitul de filme" de pe strada Maiakovski din Cluj-Napoca.

Harta cinematografelor uitate de lume

În prezent, România este țara europeană cu cele mai puține ecrane raportat la numărul de locuitori. Dacă, în 1990, existau 450 de cinematografe, astăzi au supraviețuit mai puțin de 30. În mai puțin de 20 de ani, numărul spectatorilor a scăzut de 50 de ori față de anii '90 şi mai puțin de 10 cinematografe au fost modernizate. 78% din orașele României nu au niciun cinematograf funcțional. Filmele românești și europene, deși sunt apreciate și premiate la marile festivaluri, nu reușesc să ajungă la spectatorii români din cauza lipsei acute a sălilor de cinema, ca alternativă la multiplexurile axate pe programarea producțiilor comerciale.

Citește și Tudor Giurgiu: "Primăriile să refacă infrastructura cinematografelor, ministerul să dea banii de digitalizare"

Nu în ultimul rând, în cadrul TIFF 2016 va fi proiectat documentarul Cinema, mon amour (r. Alexandru Belc), film ce reunește poveștile din spatele cinematografelor de stat abandonate din România, prin intermediul protagonistului Victor Purice.


Comenteaza