Doi legionari români, lăudaţi în fața studenților din Cluj, de un cunoscut scriitor
- Scris de Ziua de Cluj
- 12 Dec 2019, 14:26
- Cultură
- Ascultă știrea
Interzis prin lege în România, legionarismul încă rămâne un model de dat exemplu în viziunea unor istorici sau teologi care folosesc partea creștină a mișcării şi omit crimele comise în numele acestor idei. Ultimul astfel de caz vine de la scriitorul Sorin Lavric, doctor în filosofie.
Prezent la conferința "După 30 de ani de libertate", organizată de Liga Studenților din Cluj, pe scenă altături de Radu Preda, președintele Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER), acesta a găsit de cuviință să se plângă de o presupusă lipsă de cultură a tinerilor români care ar veni fix din necunoașterea celor ce au fost Moța și Marin, personaje consideraţi drept eroi de legionari pentru că au luptat alături de dictatorul fascist spaniol Franco, scrie B1.
"Libertatea asta de expresie treptat se micșorează, nu vom mai putea să ne exprimăm liber în public, apare o prohibiție, o interdicție stăruitoare asupra unor teme pe care nu avem voie să le discutăm decât în direcția dorită de cei care domină. O simt asta, o simt pe pielea mea și îmi dau seama.
Eu pot să spun că am studenți, studente născute în 2000, ce nesimțire să te naști în 2000 (nr. râde ironic) și nu știu cine a fost Dumitru Stăniloaie, nu știu în București unde e Mănăstirea Antim. Mănăstirea Antim fiind un reper, e ca și cum ar fi Someșul în Cluj. Ce să vă spun, nu mai au cultură generală și nici nu îi mai preocupă acest lucru. Pot să dau o puzderie de exemple. Mergeam, când am venit acum am venit cu un coleg de la ASCOR și vorbeam de toate și l-am întrebat "tu ai auzit de creștinii care au murit în războiul din Spania - Moța și Marin". Nu știa absolut nimic! Atât am zis doi creștini nimic altceva. Asta este cultura noastră în general!", a afirmat Sorin Lavric în fața studenților.