Doina Levintza & Ovidiu Buta și povești despre lumea în care trăim: expoziții de neratat la TIFF

Doina Levintza & Ovidiu Buta și povești despre lumea în care trăim: expoziții de neratat la TIFF

A 23-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania (14-24 iunie, 2024) propune, pe lângă cele mai noi și pasionante experiențe cinematografice, o serie de expoziții care te îndeamnă la introspecție, visare sau să privești mai atent lumea din jur. Acestea vor putea fi văzute la Muzeul de Artă sau la Bastionul croitorilor, iar intrarea este liberă.

44 Women | Muzeul de Artă
Perioadă și orar vizitare: 14-23 iunie, între 10.00 și 18:00

Vernisaj: joi, 20 iunie, ora 16:00

Legendara creatoare de modă Doina Levintza și Ovidiu Buta, unul dintre cei mai importanți stiliști români, sunt autorii unei expoziții spectaculoase,  44 Women, care a fost prezentată prima dată la Londra în decembrie 2023. Pornind de la niște costume emblematice de teatru și film, cei doi propun o reinterpretare a lor într-o călătorie fotografică provocatoare. 

Cei șase fotografi de modă implicați în proiect sunt Ovidiu Oltean, Alin Kovacs, Madalina Preda, Bogdan Petrice și Oltin Dogaru, iar cele care întruchipează cele 44 de personaje sunt actrițele Coca Bloos, Ana Maria Bucura, Lia Bugnar, Aylin Cadir, Elvira Deatcu, Vergine Santa Frida, Manuela Hărăbor, Ana Maria Marinca, Simona Măicănescu, Irina Magda, Marta Marghidan, Nika, Cezara Petredeanu, Loredana Predel, Crina Semciuc, Judith State, Cezara Tomenco, Virginia Usiku, Meda Victor, Nara Jackson și Flavia Yuki.

Changing environments. Together | Muzeul de Artă
Perioadă și orar vizitare: 14-23 iunie, între 10.00 și 18:00

Artist talk: luni, 17 iunie, 18:00

Expoziția este parte din Anuala de Artă și Știință Neo Art Connect, NAC, ediția a doua, va prezenta publicului instalații și lucrări multimedia care vorbesc despre impactul noilor tehnologii, dar și a schimbărilor climatice, atât asupra indivizilor, cât și asupra societății. 

Curatorii Changing environments. Together sunt Horea Avram și Andreea Sandu, care este și fondatoarea NAC, iar artiștii invitați la Cluj sunt  Anca Boeriu, Mihai Grecu, Ioana Nicoară, Vlad Țenu și kinema ikon, care vor participa la un artist talk luni, 17 iunie, de la ora 18:00, la Muzeul de Artă. 

În completarea expoziției, publicul va putea vedea și Inima Orașului, o instalație în spațiul public – e vorba despre o inimă stilizată, uriașă, creată din elemente reciclate, de la plastic până la hârtie, acoperită de papier mâché, creată colaborativ, de mai mulți artiști coordonați de Anca Boeriu și Andreea Sandu.

Frânturi: femei lesbiene, bisexuale, trans, queer și persoane non-binare din România | Muzeul de Artă
Perioadă și orar vizitare: 14-23 iunie, între 10.00 și 18:00

Vernisaj: miercuri, 19 iunie, ora 17:00

Expoziția de fotografie a artistei și activistei Ruth Borgfjord, fondatoare a organizației Queer Sisterhood Cluj, își propune să aducă în prim-plan universul intim al femeilor LGBTQ+ și a persoanelor non-binare. Nu este doar o simplă prezentare artistică, ci un act de rezistență și o chemare la schimbare.

Căutând sinceritate | Muzeul de Artă
Perioadă și orar vizitare: 14-23 iunie, între 10.00 și 18:00

Artist Talk: vineri, 21 iunie, ora 17:00

Fotograful Vlad Braga e mereu în căutarea unor persoane care nu se feresc să-și arate vulnerabilitățile în fața camerei de fotografiat. Această serie de portrete este rezultatul unor scurte conversații, în care atât el, cât și subiecții, își prezintă emoțiile din acel moment specific.

Arta observației | Bastionul Croitorilor
Perioadă și orar vizitare: 18-30 iunie, între 10:00 și 20:00

Vernisaj: marți, 18 iunie, 17:00

Această expoziție de ilustrații editoriale inspirate de antropologia socială pornește de la o întrebare simplă: Dacă antropologii sunt maeștri ai artei observației, cum arată arta inspirată de observațiile lor? 

Aceasta cuprinde 115 ilustrații editoriale care aduc la viață narațiuni complexe și subtilități culturale surprinse de 81 de cercetători și 55 de artiști.

Comenteaza