Dragoste pe zid, iubire sub Vulcan

Dragoste pe zid, iubire sub Vulcan
Două poveşti de dragoste ieşite din tipare au inaugurat sâmbătă competiţia Festivalului de Film “Comedy Cluj”.
Franzi şi Sascha sunt doi tineri germani, îndrăgostiţi unul de altul, doar că ea e din Germania Federală, iar el din Germania de Est. Cum îşi vor trăi povestea de dragoste? Francisco e un profesor de 70 de ani, tocmai s-a pensionat de la universitate şi îl bate gândul sinuciderii. O călătorie “cadou” îi va trezi din nou pofta de viaţă şi de... sex. Acestea sunt pretextele primelor două filme din competiţia “Comedy Cluj”, care a demarat sâmbătă seara.

“Iubitul zid al Berlinului” e un film din 2009, regizat de Peter Timm, care reproduce într-o manieră burlescă realitatea Germaniei “fracturate” dinainte de 1989. Sascha e grănicer la un punct de trecere din Zidul Berlinului. Tatăl său e comunist convins, iar tânărul trebuie să fie soldat model, ca să se poată înscrie la Medicină. Franzi e studentă în Berlinul de Vest şi se îndrăgosteşte de Sascha la prima vedere. Desele ei călătorii în Est atrag atenţia Securităţii, care presupun că e agentă CIA. De aici se naşte o întreagă aventură care ar fi sinistră dacă n-ar fi stupid-comică, cu urmăriri, confuzii, “filaje”, declaraţii şi câte şi mai câte, până la un “happy-end” în care proaspăt arestaţii Franzi şi Sascha scapă din maşina securiştilor. E sfârşitul lui 1989 şi tocmai începe demolarea spontană a Zidului...

Filmul lui Peter Timm se bucură de o interpretare foarte expresivă a tuturor actorilor, de la Felicitas Woll şi Maxim Mehmet, cei doi îndrăgostiţi, la cei din rolurile secundare, între care mătuşa ei sau bunica lui, precum şi cei doi securişti. “Iubitul zid al Berlinului” are câteva vicii de “logică”, dar povestea sa curge atât de fluent şi atrăgător încât exactitatea istorică nu mai are atât de mare importanţă.

Regizorii chilieni Cristian Galaz şi Andrea Ugalde au realizat în 2008 “Cadoul”, o comedie cu un subiect mai puţin obişnuit: dragostea şi sexul la vârsta a treia. Francisco este un profesor universitar admirat, un astrofizician renumit şi un om dedicat muncii sale. La 70 de ani, Francisco trebuie să se retragă şi, în lipsa preocupării sale de căpătâi, ar dori să se sinucidă. Doar că cei doi prieteni ai săi, de aceeaşi vârstă, îi dau planurile peste cap, oferindu-i drept cadou o “călătorie pentru bătrâni”, într-o regiune pitorească din Chile, la poalele vulcanilor. Şi, ca vulcanii care pot erupe oricând, pasiunea lui Francisco se va trezi şi ea, antrenându-l într-o ardentă poveste de dragoste.

“Cadoul” are un scenariu atent închegat până la detalii. Confuziile, părerile pripite, dezlănţuirea bătrâneilor ameţiţi de binefacerile “spa”-ului şi de băuturicile consumate din belşug, amintirile de demult şi nostalgiile după clipe neconsumate acum 30 de ani dau savoare acestei comedii romantice jucată cu o naturaleţe splendidă de actori. De remarcat şi imaginea impecabilă a peliculei. Cel puţin pentru intepretare, ambele filme contează la premiile “Comedy Cluj”.

Le mai puteţi vedea

Ca majoritatea filmelor din program, şi producţiile din competiţia festivalului rulează de mai multe ori. “Cadoul” mai poate fi văzut vineri, de la ora 21:00, la cinema Arta, iar “Iubitul zid al Berlinului” sâmbătă, de la ora 12:00, la Republica. Astăzi, în competiţia “Comedy Cluj” vor fi prezentate “Aşteptând dragostea” (ora 16:00, Arta), “Tiramisu” (ora 17:30, Victoria) şi “Hipsters” (ora 20:30, Republica).

Programul filmelor luni, 11 octombrie

Cinema Republica

10:30 Salvaţi-o pe Angel Hope
13:00 Noroc chior
15:30 Cealaltă America 2
18:00 Decalaj orar
20:30 Hipsters
23:00 Serenadă poloneză

Cinema Arta

11:00 Scurtmetraje: Frumoasa de noaptea trecută, Wolfy, La mâna norocului, Mare şi frumos,
Fugi, buni, fugi!, Talking Piranhas
13:30 Doi vecini
16:00 Aşteptând dragostea
18:30 Bal Can-Can
21:00 Ultimele zile ale Emmei Blank

Cinema Victoria

12:30 Magazinul viselor împlinite
15:00 Suntem doar oameni
17:30 Tiramisu
20:00 Un sărut, vă rog
22:30 O noapte fantastică

Casa Tranzit

18:00 Scurtmetraje Călătorie de afaceri,
Graşi fericiţi, Mama fumează, Tupeu, Sunt eu, Helmut, Brutarul, Tora Chan
20:30 Steamboat Bill, Jr

Polus Drive-in

22:00 Încă o dată, dar cu simţire

Comenteaza