Expoziţia "Comorile României", care trebuia vernisată în septembrie la Beijing, a fost amânată
În luna ianuarie, Ministerul Culturii solicita, printr-un proiect de hotărâre, suma de opt milioane de lei din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului pe 2014, pentru ca Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR) din Bucureşti să poată organiza expoziţia "Comorile României" în China.
Ulterior, bugetul Ministerului Culturii a fost suplimentat de Guvern cu 4,9 milioane de lei pentru organizarea expoziţiei "Comorile României" în China. Suplimentarea bugetară a fost decisă în şedinţa din 26 martie a Guvernului.
Potrivit vicepremierului Liviu Dragnea, expoziţia urma să fie deschisă la Beijing, Guvernul purtând discuţii cu reprezentanţii chinezi pentru a expune obiecte de patrimoniu româneşti şi în alte centre importante.
Pe 29 martie, Ernest Oberländer-Târnoveanu, directorul MNIR, a declarat pentru Mediafax că statuia neolitică Gânditorul, piese din tezaurul de la Pietroasele şi brăţări dacice regale din aur se numără printre obiectele care vor fi prezentate în expoziţia "Comorile României" în China.
Printre instituţiile participante la expoziţie se numără Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR), Muzeul Naţional de Artă al României (MNAR), Muzeul Brukenthal din Sibiu, Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj, Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa şi Institutul de Cercetări Eco-Muzeale Tulcea.
Tot atunci, Oberländer-Târnoveanu a declarat că "la începutul trimestrului al treilea (al anului 2014, n.r.) ar trebui să fie vernisată expoziţia". Acesta a declarat, de asemenea, că expoziţia "Comorile României" în China va cuprinde între 700 şi 800 de piese, "alese ca să ilustreze importanţa moştenirii culturale a românilor şi contribuţia strămoşilor lor şi a românilor la cultura universală, la civilizaţia universală".
Totodată, pe 28 martie, Ministerului Culturii a precizat că suma totală necesară pentru organizarea şi desfăşurarea expoziţiei era de 4.917.000 de lei, aceasta incluzând şi transportul internaţional. De asemenea, transportul urma să fie asigurat de Ministerul Apărării Naţionale, suma fiind prevăzută în bugetul pe anul 2014.
Reprezentanţii Ministerului Culturii au mai spus că, pentru anul viitor, pentru cheltuielile necesare repatrierii expoziţiei, va fi alocată suma de 1.870.000 de lei.
Ministerul Apărării Naţionale urma să asigure transportul aerian al pieselor expoziţiei cu aeronave militare, au mai spus reprezentanţii MC.
Expoziţia "Comorile României" este concepută ca un pandant al expoziţiei "Comorile Chinei", găzduită de Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR) în 2013.