Expoziție în memoria Doinei Cornea, simbolul disidenței anticomuniste clujene

Expoziție în memoria Doinei Cornea, simbolul disidenței anticomuniste clujene

O expoziţie de memorie, o expoziţie de descoperire a Doinei Cornea va fi organizată la Cluj-Napoca. Peste 100 de tablouri şi desene ale acesteia vor fi expuse pentru public, care va putea descoperi și alte amănunte mai puțin cunoscute din viața celei care a ajuns să fie cunoscută în întreaga Europă ca cel mai important dintre opozanţii la regimul comunist din Romania.

Expoziţia inedită va dezvălui în toată complexitatea ei, atât latura politică şi civică, cât și cea artistică, socială, și filosofică a Doinei Cornea.

În cadrul expoziției vor putea fi văzute o parte din mobilierul, inclusiv masa de lucru a Doinei Cornea, pensula şi tuşul cu care a scris manifestele, maşina de scris cu care a redactat toate scrisorile ei deschise şi samisdatele.

Vor putea fi văzute și unele dintre textele ei în original dar şi o parte dintre samisdatele traduse, multiplicate şi răspândite de către Doina Cornea – traduceri din Eliade, Monseniorul Vladimir Ghica, Lao Tse, etc.

De asemenea, vor fi expuse cărţile şi traducerile Doinei Cornea, articole din presă, fotografii din toate perioadele vieţii sau decoraţii primite.

În premieră, vor fi expuse un număr de peste 100 de tablouri şi desene ale Doinei Cornea, dezvăluind astfel şi una dintre laturile ei mai puţin cunoscute.

Tot în premieră a fost reprodusă la scară reală instalaţia de ascultare montată de către Securitate în biroul fiului Doinei Cornea.

Expoziția „Doina Cornea – Doamna din spatele ferestrei” va avea vernisajul în 15 decembrie 2023, ora 18.00, la Muzeul de Arta Cluj-Napoca, și va putea fi vizitată până în 7 ianuarie 2024.

Comenteaza