Festival internațional de folclor, la Cluj-Napoca

Festival internațional de folclor, la Cluj-Napoca

Un festival internațional de folclor, ajuns la a 22-a ediție, are loc peste de mâine la Cluj, pe platoul Sălii Sporturilor ”Horia Demian”. E vorba de festivalul internațional de folclor ”Serbările Transilvane”, care are loc între 26 și 28 iulie în cadrul târgului Produs de Cluj.

 La Târgul Produs de Cluj vor participa producători și procesatori care vor promova şi comercializa fructe și legume de sezon, preparate alimentare tradiționale din carne și lapte, miere de albine, sucuri, ciocolată și prăjituri de casă, conserve din fructe și legume, vinuri și must, precum şi meşteşugari şi mici producători de obiecte tradiționale. Nu vor lipsi, nici de această dată, atelierele meșteșugărești organizate pentru cei mici, dar nici zona de delicatese culinare și spectacolele de folclor, care se vor desfășura pe scena special amenajată zilnic între orele 17 și 22.

În acest an Festivalul Internațional de Folclor Serbările Transilvane ediția a XXII-a va reuni 20 de ansambluri folclorice din șase țări: Cehia, Slovacia, Macedonia, Moldova și România. Ansamblurile clujene participante la festival sunt: ansamblul de copii ”Mugur de Dor”, ansamblurile de dansuri maghiare ”Zurbolo” și ”Bogancs”, ansamblurile ”Dor Transilvan” și ”Rapsodia Someșană” ale Companiei de Transport Public din Cluj-Napoca, ansamblul ”Rapsodia Clujană”, ”Fiii Cămărașului” din comuna Cămărașu, ”Jucu Someșan” din Jucu, ansamblul studențesc ”Românașul” și ansamblul „Șoimii Carpaților” din Florești. Invitat special al acestei ediții este ansamblul folcloric Arcanul al universității ”Ștefan cel Mare” din Suceava. Tot ca invitați speciali vor concerta, în cadrul festivalului, interpreții Radu Ciordas, Călin Brăteanu și Cornelia și Lupu Rednic, alături de orchestra Cununa Transilvană a CJCPCT Cluj și interpreții Mariana Morcan, Iulia Bucur Roman, Andreea Ciupe și Adrian Socaciu.

În cadrul evenimentului vor fi conferite două trofee: ”Trofeul Serbările Transilvane” și ”Trofeul Drăgan Muntean”. Primul este acordat celui mai valoros ansamblu dintre cele participante, în semn de apreciere pentru întreaga activitate, iar cel de-al doilea unui artist reprezentativ pentru folclorul muzical din Transilvania, tot pentru întreaga activitate. De-a lungul edițiilor festivalului, trofeele au fost conferite unor artiști valoroși – Dumitru Fărcaș, Gheorghe Zamfir, Achim Nica, Ioan Bocșa, Frații Petreuș, Vasile Soporan, Dinu Iancu Sălăjanu, Maria Marcu, Sava Negrean Brudașcu și Veta Biriș.

Comenteaza