Festivalul Filmului Francez revine în forţă. Filmele proiectate

Festivalul Filmului Francez revine în forţă. Filmele proiectate
Cea de-a XVIII-a ediţie a Festivalului de Film Francez revine cu forţe proapete. Timp de patru zile, între 6 şi 9 noiembrie, francofililor clujeni li se pregăteşte un adevărat maraton cinematografic.

Organizatorii propun publicului o selecţie de 18 filme, dintre care peste jumătate vor fi prezentate în premieră, printre care se numără Playtime (1967), de Jacques Tati, Les beaux gosses/ Băieți frumoși(2009), de Riad Sattouf şi Le grand amour/ Marea Dragoste (1969), de Pierre Etaix.

"Anul acesta festivalul își propune să readucă în atenția cinefililor un gen „uitat", cel al filmului burlesc. Max Linder, Jacques Tati, Jacques Rozier, Bruno Dumont, și în special Louis de Funès și Pierre Étaix au creat o adevărată tradiție a umorului în cinematografia franceză, pe care dorim să o omagiem. Iată de ce ne-am asociat cu o celebră revistă franceză de film pentru a crea secțiunea Semaine des Cahiers du cinéma, care prezintă o selecție a celor mai mari capodopere cinematografice burlești, de ieri și de azi", au transmis ei.

Fidel vocației sale de a promova talentul și creativitatea tinerilor regizori francezi, în secţiunea Competiţie vor fi prezentate opt filme de debut: "Des étoiles"/ Stele (2014), "Les lendemains"/ Zilele de mâine (2013), "Vandal" (2013), "Grand Central" (2013), "Vincent n'a pas d'écailles"/ Vincent nu are solzi (2014), "Brooklyn" (2014), "Mercuriales" (2014) şi "Tonnerre" (2013).

Secţiunea Panoramă vine şi ea cu creații recente, apreciate atât de critici cât și de public, cum ar fi cel mai nou film al regizorului Alain Resnais, "Să iubești, să bei și să cânți", recompensat cu Premiul Alfred-Bauer în cadrul Festivalului de la Berlin 2014, "Spuma Zilelor", de Michel Gondry, care îi reunește pe celebrii actori Romain Duris și Audrey Tautou, sau comedia spumoasă "La sfârșitul poveștii", de și cu Agnès Jaoui.

De neratat este şi întâlnirea cu invitatul festivalului, Thomas Salvador, alpinist, acrobat și regizor, care din 1997 realizează diverse scurt metraje în care tot el este și actorul principal. Primul său lungmetraj, "Vincent nu are solzi", va fi proiectat chiar în deschiderea festivalului la Cluj, care va avea loc joi, 6 noiembrie, de la ora 19:00.

Toate proiecţiile vor avea loc la Cinema Victoria, iar accesul se va face pe bază de bilet. Festivalul Filmului Francez, organizat de Institutul Francez din România, se desfăşoară între 31 octombrie şi 9 noiembrie în opt oraşe din ţară: Cluj-Napoca, Bucureşti, Constanța, Iași, Sibiu, Timișoara, Târgu-Mureș și Buzău.

Comenteaza