Filme cu sare şi piper

Filme cu sare şi piper
Cineaştii din ţara vecină şi-au prezentat filmele din cadrul Zilei Maghiare la Festivalul Internaţional de Film Transilvania.

Pe lângă Ziua Diversităţii sau cea a Mediului, Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF) a dedicat ziua de ieri maghiarilor. Astfel, mai mulţi regizori din Ungaria, dar şi un actor şi un sound-designer au avut ocazia să îşi prezinte ultimele proiecte de succes în ţara de origine. Actorul maghiar Attila Arpa a spus că a acceptat invitaţia la TIFF şi pentru a "recupera lipsurile" pe care le are cu privire la filmele româneşti.

Sound-designerul Gabor Erdely a povestit despre modalitatea în care a creat sunetul peliculei "Calul din Torino", regizată de Bela Tarr, o co-producţie Ungaria- Franţa- Germania- Elveţia şi capul de afiş la TIFF al Zilelor Maghiare. "Când am citit scenariul acestui film am ştiut că o să fie ceva special. Întotdeauna am crezut că filmele sunt făcute ca să schimbe ceva din viaţa mea şi şi să mă pună pe gânduri. Am lucrat la post-producţia acestui film nouă luni de zile. Mi-a îngreunat treaba faptul că acest film are o durată de două ore şi jumătate. Sunetul din film este artificial. Într-o zi puteam să ne ocupăm doar de 10 minute din film", a spus Erdely. Filmul nu a putut fi înregistrat cu sunet din cauza fundalului. "Pe parcursul filmărilor am avut trei elicoptere în apropiere, iar din cauza zgomotului nu s-a putut înregistra sunetul", a spus Erdely.

Şi regizorul Jakab Benke Nandor şi-a prezentat filmul "Antigonii - Hai să filmăm în Ardeal". " Tot scenariul filmului a pornit de la producător, care îmi spunea să facem un film de trei părţi. Eu m-am gândit să transpunem piesa Antigona la zilele noastre. Pentru că ne-ar fi trebuit mulţi bani şi ne-am fi făcut de râs, am decis să râdem noi, aşa că am făcut o peliculă despre cum se face un film în Ardeal", a spus Jakab Benke Nandor. Şi actorul Attila Arpa şi-a prezentat comedia maghiară "Czukor Show", care a rulat ieri în cadrul TIFF şi care a pornit de la ideea de a face un film despre emisiunile prezente la televizor după-amiaza. "Ultimul film românesc pe care l-am văzut este «Odessa în flăcări» şi asta s-a întâmplat mai demult, însă am venit la TIFF ca să recuperez lipsurile pe care le am cu privire la cinematografia românească", a spus Arpa. La TIFF au rulat cu ocazia Zilei Maghiare şase filme: "Calul din Torino", "Antigonii - Hai să filmăm în Ardeal", "Czukor Show", "Fiara", "Copiii dragonului verde" şi "Vespa".

 

Etichete
Comenteaza