Filmul românesc „Metronom”, premiat la Festivalul de Film de la Cannes. Prin ce se evidențiază pelicula

Filmul românesc „Metronom”, premiat la Festivalul de Film de la Cannes. Prin ce se evidențiază pelicula
| Foto: impact.ro

Filmul românesc „Metronom” a fost distins cu premiul pentru regie la Festivalul de la Cannes.

Pelicula lui Alexandru Belc, ce îi are în rolurile principale pe actorii Mara Bugarin și Șerban Lazarovici, a impresionat cu povestea pe care o spune.

Filmul „Metronom” al lui Alexandru Belc, premiat în cadrul secțiunii Un Certain Regard de la Cannes, spune povestea a doi liceeni îndrăgostiți, care scriu scrisori la emisiunea „Metronom” de la Europa Liberă, în timp ce Ion Ţiriac şi Ilie Năstase joacă Finala Cupei Davis împotriva Americii în anul 1972.

Atunci când băiatul primește aprobarea să plece definitiv din ţară, alături de familia lui, cei doi liceeni îndrăgostiți ştiu că trebuie să se despartă, dar nu așteaptă ca ultimele zile împreună să devină hotărâtoare pentru toată viața lor.

Filmul „Metronom” este debutul în lungmetrajul de ficţiune al regizorului Alexandru Belc. În afară de Mara Bugarin și Șerban Lazarovici, care sunt în rolurile principale, din distribuție mai fac parte Mara Vicol, Vlad Ivanov, Mihai Călin şi Andreea Bibiri. Imaginea este semnată de Tudor Vladimir Panduru.

Regizorul Alexandru Belc, în vârstă de 42 de ani, a studiat regia de film la UNATC. Ulterior, a urmat şi un masterat în ştiinţe politice la Universitatea Bucureşti. A filmat până acum mai multe scurtmetraje și documentare, printre care se numără „Cinema, mon amour” (2015), un film despre starea deplorabilă a rețelei de cinematografe de la noi, şi „8 martie” (2012).

Marele premiu la Cannes 2022, în secţiunea Un Certain Regard, i-a revenit filmului „Les Pires”, realizat de Lise Akoka şi Romane Gueret. Pelicula spune povestea a patru adolescenți, Lily, Ryan, Maylis şi Jessy, care sunt aleși la un casting pentru o filmare în oraşul în Boulogne-Sur-Mer, din nordul Franţei. În cartierul lor, toată lumea este uimită de această decizie și se întreabă de ce au fost aleși doar cei răi.

Premiul juriului la Festivalul de la Cannes i-a revenit filmului „Joyland” de Saim Sadiq, iar „Mediterranean Fever” de Maha Haj, premiul pentru scenariu. Premiul „Coup de Coeur” i-a fost acordat filmului „Rodeo”, de Lola Quivoron.

Juriul Un Certain Regard, una dintre selecţiile oficiale ale Festivalului de Film de la Cannes, a fost prezidat de actrița și regizoarea italiană Valeria Golino. Acesta a fost format din cântăreţul francez Benjamin Biolay, actorul venezuelean Edgar Ramirez, actriţa poloneză Joanna Kulig, cunoscută din „Cold War”, şi regizoarea americană Debra Granik, care a jucat în „Leave no trace”. Secția a cuprins douăzeci de filme, potrivit impact.ro.

 Informaţiile publicate pe site-ul ZCJ.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 120 de caractere, cu citarea sursei 

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte-ne pe Facebookpe Instagram, pe Youtube și pe LinkedIn

loading...
Comenteaza