Filmul românesc, sub lupă la TIFF

Filmul românesc, sub lupă la TIFF
Lucian Pintilie a inaugurat cele trei zile de cinema românesc la TIFF. Astăzi, Cristi Puiu va preda gratuit o “lecţie de cinematografie” în Piaţa Unirii, la Lounge.

Secţiunea anuală dedicată cinematografiei autohtone este printre cele mai aşteptate din festival. Integrala Lucian Pintilie, masterclassuri cu Cristi Puiu, premiera filmului "Tatăl fantomă", cu Marcel Iureş, şi "Loverboy", al lui Cătălin Mitulescu, joncţionează până sâmbătă cu numeroase filme premiate internaţional.

Înainte de proiecţia de gală a filmului "Balanţa", în faţa publicului de la Cinema Florin Piersic au apărut regizorul Lucian Pintilie, actorii Maia Morgenstern, Dorel Vişan şi Mariana Mihuţ, însoţiţi de maestrul Victor Rebengiuc. "E a 11-a oară când văd «Balanţa», singurul film românesc pentru care am stat la coadă. L-am văzut de trei ori într-o zi", a spus Mihai Chirilov, directorul artistic al TIFF, şi i-a dat cuvântul lui Pintilie, pe care l-a prezentat drept cel mai mare regizor român al tuturor timpurilor. Pintilie a vorbit despre "bizareria" prin care i-au fost interzise aproape toate filmele înainte de 1989. "Vă rog să staţi după film să urmăriţi o confesiune de-a mea în franceză, condensată dintr-un interviu!", a cerut Lucian Pintilie. La proiecţie a participat şi actriţa britanică Jacqueline Bisset, invitată specială la TIFF 2011.

Pintilie mai poate fi întâlnit azi, de la ora 18:00, la Cinema Arta, unde va rula filmul său "Niki Ardelean, colonel în rezervă".

"La 10 ani de la apariţia Noului Val de cineaşti români", publicul a putut revedea la Cinema Florin Piersic, de la ora 21:30, debutul lui Cristi Puiu, filmul "Marfa şi banii". La proiecţie au participat atât regizorul, cât şi echipa. Puiu se va întâlni astăzi cu publicul, presa şi invitaţii festivalului în cadrul unei Lecţii de cinema pe care o va susţine de la ora 11:00, la TIFF Lounge - Piaţa Unirii. "De-a lungul a două ore Cristi Puiu va încânta audienţa împărtăşind poveşti şi momente-cheie din experienţa sa şi lucrul la cele trei lungmetraje care îi poartă semnătura: «Marfa şi banii» (2001), «Moartea domnului Lăzărescu» (2005) şi «Aurora» (2010), precum şi la scurtmetrajul «Un cartuş de Kent şi un pachet de cafea» (2004) - film ce i-a adus Ursul de Aur pentru Cel mai bun scurtmetraj la Festivalul de Film de la Berlin în 2004", arată organizatorii, într-un comunicat.

Tot astăzi, Cinema Florin Piersic este locul în care publicul are ocazia să vizioneze două premiere absolute în România. De la ora 18:00, odată cu proiecţia debutului în lungmetraj al lui Lucian Georgescu - "Tatăl fantomă", publicul va avea plăcerea să îi întâlnească pe actorii Marcel Iureş şi Mihaela Sîrbu, dar şi pe scenaristul Barry Gifford. Acesta din urmă revine la Cluj după ce, în 2003, a fost unul dintre membrii juriului competiţiei oficiale TIFF. Filmul lui Lucian Georgescu pleacă de la scrierea lui Gifford, "The Phantom Father", colaborarea cu scriitorul fiind una extrem de apropiată şi reuşită. Povestea îl are în centru pe profesorul american Robert Traum (Marcel Iureş), ce îşi ia un concediu de un an şi îmbrăţişează o aventură în strânsă legătură cu trecutul. Întors pe bătrânul continent, Robert încearcă să dezlege misterul originii tatălui şi unchiului său, faimoşii fraţi Traum: Rudolf, un celebru romancier, şi Samuel, odinioară mare gangster la Chicago. În timpul călătoriei sale prin Transilvania, o cunoaşte pe Tania, şefa Arhivelor Bucovinei. Împreună, dau de Sami, ultimul prieten al familiei Traum, aflat încă în viaţă, proiecţionist la un mic cinema prăfuit de provincie din care a fost izgonit de către un politician local pus pe căpătuială. În timp ce Robert îl ajută pe Sami să-şi recapete cinematograful, Sami îl ajută să-şi afle originile.

La 20:30, multaşteptatul lungmetraj semnat de Cătălin Mitulescu, "Loverboy", rulează la cinematograful clujean. "Loverboy" a avut premiera mondială la Festivalul de Film de la Cannes, în cadrul secţiunii Un Certain Regard. Luca (George Piştereanu), un tânăr de 20 de ani, este eroul celui mai recent film care poartă semnătura lui Cătălin Mitulescu. Luca seduce femei pentru a le pasa unei reţele de prostituţie. Dar când o întâlneşte pe frumoasa şi exuberanta Veli (Ada Condeescu), Luca se îndrăgosteşte...

Florentina TĂTAR, Bianca FELSEGHI

 

 

Etichete
Comenteaza