Florin Piersic împlineşte 50 de ani. De actorie

Florin Piersic împlineşte 50 de ani. De actorie
Celebrul actor clujean Florin Piersic va fi aniversat în 23 martie, la Bucureşti, pentru cei 50 de ani de activitate profesională.

 Florin Piersic este deja o legendă şi, probabil, cel mai cunoscut actor român al tuturor timpurilor, chiar dacă unii dintre cei care l-au văzut la televizor nu-i cunosc cariera cinematografică sau teatrală. E un “personaj” chiar şi în viaţa de zi cu zi, înconjurat de aura de “vorbăreţ” care nu poate fi întrerupt, care poate susţine o conferinţă de presă de patru ore, vorbind doar el. Are şarm, indiscutabil, iar la cei 74 de ani atrage încă privirile femeilor. O spun chiar ele.

 

Actorul aniversează în 2010 o jumătate de veac de activitate, care va fi marcat la Bucureşti printr-un spectacol special, în 23 martie, la Sala Palatului. Vor veni să-l felicite artişti faimoşi, unii dintre ei din aceeaşi generaţie: Stela Popescu, Alexandru Arşinel, Draga Olteanu-Matei, Dumitru Fărcaş sau partenera sa de scenă, Emilia Popescu.

 

Lui Florin Piersic îi place să vorbească. Poate fi hazliu, provocând hohote de râs chiar şi unei asistenţe sobre, sau emoţionat, emoţionând pe toată lumea. Nu se ştie cât ar vorbi Florin Piersic dacă ar fi întrebat ce a făcut în ultimii 50 de ani. A jucat în peste 50 de filme, în multe piese de teatru, în scheciuri tv. E iubit pentru inconfundabilul rol Mărgelatu din seria filmelor de aventuri, dar a jucat şi roluri de alt gen, în filme pentru copii regizate de alt artist celebru, Ion Popescu-Gopo. Printre filmele în care a apărut se află “Columna”, “în fiecare zi mi-e dor de tine”, “ªapte băieţi şi-o ştrengăriţă” sau “Tufă de Veneţia”.

 

Filmele lui pot fi văzute şi azi, dar despre rolurile sale din teatru se mai ştie doar din cronici sau amintirile spectatorilor. A făcut două roluri memorabile în “Oameni şi şoareci” şi “Orfeu în infern”. Publicului clujean îi este însă familiar din comedia “Logodnicele aterizează la Paris”, regizată chiar de el şi care face săli pline la Teatrul Naţional de câţiva ani buni, şi din “Străini în noapte”, unde joacă cu Emilia Popescu, probabil cel mai “turat” spectacol  neaoş.

 

în 2008, când a fost premiat pentru întreaga activitate la Festivalul Internaţional de Film “Transilvania”, alături de Claudia Cardinale, Florin Piersic a sărutat-o pasional pe actriţa italiană. “M-a sărutat cam de o mie de ori”, a spus apoi Cardinale, un pic surprinsă de patima românului. Piersic a lămurit mai târziu “focul” cu care a îmbrăţişat-o pe actriţă, arătând presei o fotografie cu aceasta. “Am colecţionat-o din tinereţe”, a spus actorul, citind incripţia de pe spate: “drăguţă şi talentată”.

 

Vedetă şi la toaletă

 

Florin Piersic a povestit într-o conferinţă de presă o păţanie savuroasă, al cărei erou a fost. “Jucam într-un film rolul unui maior de miliţie, iar Silviu Stănculescu, pe al unui colonel. într-o zi, cum era pauză de filmări, am zis să ne îmbrăcăm costumele şi să ieşim aşa în oraş, pentru că era duminică. Stănculescu a refuzat, dar apoi s-a lăsat convins. Am ajuns la un restaurant, am intrat, a venit ospătarul şi ne-a întrebat dacă nu suntem Florin Piersic şi Silviu Stănculescu. Noi am zis că nu, că tot timpul ne confundă lumea, dar noi suntem nişte ofiţeri de miliţie.

 

La un moment dat, Silviu s-a dus la toaletă, şi, când s-a întors, mi-a zis să merg şi eu. I-am spus că n-am de ce să merg, că nu am nevoie, dar a insistat. Când am intrat acolo, am încremenit. Pe uşa toaletei pentru femei era o poză mare cu Claudia Cardinale, poza de pe coperta unei reviste de film. Pe uşa de la bărbaţi era poza mea.”

 

Comenteaza