Frica lui Radu Muntean

Frica lui Radu Muntean
Regizorul român stă alături de TIFF din 2003, nu crede în “valul” cinematografic autohton şi îi e teamă că “oamenii se vor plictisi să tot vadă filme româneşti”.

Într-un interviu acordat TIFFOZIUA, regizorul Radu Muntean, membru al juriului TIFF 2011, s-a declarat puţin entuziasmat de aşa-numitul val al cinematografiei autohtone, pe care îl crede efemer. Acceptă internetul pentru că aduce filmul în casa omului, însă nu ar face niciodată concesii în ceea ce priveşte calitatea operei sale.

Cum sunt filmele la ediţia aceasta?
O să vedeţi la palmares, n-am voie să emit păreri despre filme. Pot să spun doar că sunt foarte diferite.

Cum vi se pare la Cluj?
Mi se pare foarte plăcut, vin de atâţia ani de zile şi o să vin în continuare. Sunt un prieten fidel al festivalului şi îl susţin cum pot. Oraşul se schimbă când începe festivalul, şi se schimbă în bine. Devine mai tânăr şi mai viu.

Ce îi lipseşte TIFF-ului acum?
E foarte bine aşa cum e, nu ştiu dacă trebuie să se schimbe ceva. Nu sunt de meserie organizator de festivaluri, dar mă simt bine, pentru mine e festivalul bun, festivalul potrivit şi e locul în care, cu ceva noroc, o să-mi lansez toate filmele pe care le fac.

Care ar fi soluţia ca internetul să devină un prieten al cineaştilor, nu un duşman care facilitează piratarea?
În primul rând, trebuie găsită o soluţie tehnică, de marketing, nu mă pricep la lucrurile astea. Eu spun că trebuie să trăim cu realitatea asta, că filmele sunt descărcate de pe internet şi că pentru un regizor e important, în primul rând, să-i fie văzute. Mai ales pentru unul care nu trăieşte din banii pe film e foarte important. Dacă nu asta, atunci ce-ţi mai rămâne?

Unul dintre colegii de juriu spunea că regizorii ar trebui să îşi apropie mai mult filmele de public. Vedeţi o cale de mijloc între filmele bune şi cele comerciale?
Eu nu pot decât să fiu onest cu filmele pe care le fac. În momentul în care o să simt acest gen de presiune, nu o să mai fac film. Fac film pentru că îmi place, cred că am ceva de spus şi cred că ştiu cum să spun. Cât simt chestia asta, fac film. Nu pot să mă pun în locul fiecărui spectator din sală, să fac un film care să placă la toată lumea. Asta, în opinia mea, e imposibil, aşa că mă folosesc pe mine etalon de spectator.

Cât de mult dăunează telenovelele filmului românesc?
Nu mă interesează, e o chestiune paralelă, e comerţ ca oricare altul. Pentru actori, probabil că e bine. Ar fi şi mai bine să ştie să separe lucrurile. Eu am folosit actori care au jucat în telenovele, nu am preconcepţii de genul ăsta. Cred că oamenii trebuie să trăiască şi ei şi, aşa cum fac eu publicitate, am beneficiul faptului că nu semnez spoturile pe care le fac. Ei, săracii, trebuie să trăiască din ceva. Atunci, joacă în telenovele şi, din păcate, apar cu faţa.

Cum vă vedeţi peste câţiva ani?
Nu sunt un profet, nu am cum să ştiu ce o să se întâmple. Sper că o să se facă filme bune în continuare şi că o să rămânem măcar patru-cinci-şase autori. Povestea asta cu "valul" şi cu moda ca filmul românesc să ia premii peste tot o să dispară. Este evident că nu poate să ţină. Asta s-a întâmplat cu toate ţările. Oamenii se vor plictisi să vadă filme româneşti. Dar să sperăm că o să rămână câţiva autori, asta e important!

 

 

Etichete
Comenteaza