Gaudeamus de Cluj cu apret, ceasloave şi magiun a la Creangă

Gaudeamus de Cluj cu apret, ceasloave şi magiun a la Creangă
Cea de-a 14 ediţie a târgului de carte Gaudeamus a strâns, la Cluj-Napoca, soare, personalităţi locale, cărţi la ofertă şi magiun.

La 10 minute fix după ora 11:00, într-o "lume grăbită, în care lupta pentru existenţă ne face să ne găsim din ce în ce mai puţin timp şi resurse pentru cărţi", în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca, lângă sediul provizoriu al Târgului Gaudeamus - un cort mare alb, se adună personalităţile municipiului. Care mai de care mai apretate şi mai lustruite, se înşiruie după trei microfoane amplasate la graniţa dintre umbră şi soare. E timpul pentru ultimele retuşuri şi primele bliţuri.

"Clujul e primul oraş pe Facebook cu 100.000 de fani şi am convingerea că o să aibă şi 100.000 de cititori", începe să cuvânteze una din gazdele Târgului, directorul Radio Cluj, Andrei Zaharescu. Pe rând, îi urmează, în şir şi recomandaţi de gazda deschiderii celei de-a XIV-a ediţii a Târgului Gaudeamus de la Cluj, la alte microfoane, preşedintele Uniunii Scriitorilor Cluj, Irina Petraş şi autorităţile: preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Cluj, Horea Uioreanu, prefectul judeţului Cluj, "profesorul universitar doctor inginer Gheorghe Vuşcan" şi "profesorul universitar doctor Emil Boc", primarul municipiului. "E un eveniment cu tradiţie la Cluj, la care venim cu apetit pentru cultură, rămânem setaţi pe cultură şi plecăm, într-un fel sătui", a declarat în debutul evenimentului cultural, Uioreanu.

La rândul său, prefectul a amintit, printre Eminescu şi Arghezi, că "e o mare responsabilitate, la congruenţa cu comunicarea virtuală, care e mai facilă, să trezeşti interesul pentru cărţi". Emil Boc a explicat că, deşi nu mai e o prioritate în coşul de cumpărături, "cartea pe care o putem ţine în mână reprezintă sursa de bază a viitorului, de aceea, municipiului Cluj-Napoca va organiza şi un Festival de Carte Transilvania". Ioan Aurel Pop, rectorul Universităţii Babeş-Bolyai, nu a mai ajuns la deschiderea târgului şi a transmis că "a fost prins pe picior de plecare".

După o strofă din imnul "Gaudeamus igitur", autorităţile se înghesuie în cort. Primarul Emil Boc s-a oprit, alături de un consilier, să răsfoiască patru cărţi ale Editurii CA Publishing. "Ultima carte pe care am citit-o a fost "Toamna patriarhului", de Garcia Marquez", a spus primarul, pentru ZIUA de CLUJ.

Trei standuri înainte şi pe dreapta, prefectul şi preşedintele au împărţit Casa Cărţii de Ştiinţă. Între bliţuri şi curioşi, prefectul Vuşcan a răspuns că ultima carte pe care a citit-o a fost "despre viaţa Papei Ioan al II-lea şi opera sa". "Autorul, un italian, nu-mi amintesc numele", a mărturisit Vuşcan.

La doi paşi distanţă, cu o carte în mâini, Horea Uioreanu a răspuns şi el curiozităţii reporterului: "Am citit multe cărţi. Ultima? Legată de martirii şi mutatul din protopopiatul de la Huedin". Titlul? "Acelaşi". Autorul? "Sincer, nu mi-l amintesc, opera e importantă", a explicat, cu luare-aminte, preşedintele CJ Cluj, cu "Românii din Timoc astăzi" în mână.

Pe celălalt culoar, lângă standul organizatorilor trona vedeta Târgului de Cărţi de la Cluj-Napoca: magiunul de Topoloveni, alături de rubedeniile sale eco: zacusca şi pasta de tomate. "Au dorit să fie prezenţi la Târg. E un brand românesc, nu face rău nimănui, sunt eco, în ziua de azi se gustă. Să ştiţi că au succes", arată organizatorul Târgului Gaudeamus, Vladimir Epstein.

Mergând pe delicioasa idee, născută parcă din "Amintirile" cu ceaslov ale lui Creangă, aflăm că "raţiunile economice i-au adus la târgul de carte". "Vor acorda premii olimpicilor de 10, care vor fi vedetele târgului", a explicat Epstein, care a şi dezvăluit că Târgul Gaudeamus de la Cluj-Napoca este "vedeta" târgurilor de carte din ţară. "Avem 89 de edituri prezente şi o expoziţie de fotografie - "Istoria imaginară a cărţii şi scrisului" a unui mare fotograf francez, Jean Marc Godes", care găzduieşte spaţiul în care cititorii clujeni pot face donaţii pentru bibliotecile publice şi şcolare din mediul rural. După încă o tură de interviuri şi o conferinţă de presă susţinută în buza târgului de carte, autorităţile locale şi judeţene şi locale s-au reorganizat scurt, şi-au umplut braţele de cărţi şi, după ultima tură de bliţuri, au părăsit arena, la unison, cu "Linşajul mediatic în politica românească" sub braţ.

 

Etichete
Comenteaza