Grigore Leşe aduce „Reîntoarcerea la tradiții” la Cluj

Grigore Leşe aduce „Reîntoarcerea la tradiții” la Cluj
| Foto: Facebook.com/GrigoreLese

Îndrăgitul cântăreţ de muzică populară Grigore Leşe va concerta în luna iunie la Cluj-Napoca, în cadrul spectacolului „Reîntoarcerea la tradiții”.

Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, instituție de cultură aflată în subordinea Consiliului Județean Cluj, a invitat publicul clujean la o seară de muzică tradițională, alături de Grigore Leșe, o voce unică în spațiul muzical românesc, și gazdele acestui eveniment, membrii orchestrei profesioniste Cununa Transilvană, avându-l ca dirijor pe profesorul Ovidiu Barteș.

Vor fi aduse în scenă hori și jocuri din comunitățile tradiționale, dar și muzică instrumentală, interpretată de Cununa Transilvană, care activează de aproape 65 de ani și are în vedere păstrarea integrității fiinţei folclorului românesc. Publicul se va bucura și de cântecele interpretate de solista Mariana Morcan.

Un moment deosebit va fi și prezența jucăușului Ioan Moldovan, din Berchieșu, desemnat drept „tezaur uman viu” de Ministerul Culturii, alături de soția sa, Elena. Ei vor fi însoțiți de grupul instrumental „Lia Pop” din Frata și de membrii grupului Jijicanii, cere îi are ca instructori pe Corina Cristuțiu și pe Daniel Rusu, tineri care învață de la jucăușul Emil Moldovan maniera tradițională a jocului din Câmpia Transilvaniei.

„Horele din comunitățile tradiționale s-au șubrezit, comportamentele spirituale sunt diminuate. Să nu așteptăm până când se vor epuiza toate resursele culturii străvechi, pentru că atunci, inevitabil, vom încurca drumul. Să nu irosim timpul! Dorința de a hori a fost mai presus de orice în viața mea. Vin la Cluj să spun câte ceva din taina horilor și să împlinim muzica”, afirmă invitatul special, Grigore Leșe.

Cu această ocazie va fi prezentat și volumul „Chipurile umilinței. Amintiri, destăinuiri, mărturii. Grigore Leșe în dialog cu Răzvan Bucuroiu", apărut anul trecut la editura Lumea Credinței.

În cadrul manifestării va fi prezentat și un film etnografic, intitulat „Valenţe sacre ale pâinii în tradiţia populară – Prescura”, realizat în acest an în localitatea Negreni de echipa instituției, în cadrul unui amplu proiect de reconstituire a tradițiilor și obiceiurilor din satele clujene.

Pentru a-i apropia pe tineri de tradițiile populare și pentru a le trezi interesul și dragostea față de patrimoniul cultural românesc, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj oferă, începând cu acest spectacol, 10 bilete gratuite, în cadrul proiectului „Educație prin cultură – Zestrea tradițiilor clujene”.

La acest spectacol, cele 10 bilete vor fi dăruite tinerilor din cadrul Asociației „De la lume adunate și-napoi la lume date”, urmând ca pe viitor astfel de bilete să ajungă la alți tineri din Cluj-Napoca.

Spectacolul extraordinar, intitulat „Reîntoarcerea la tradiții”, va avea loc joi, 10 iunie, de la ora 18:00, la Casa de Cultură a Studenților din Cluj-Napoca. Biletele vor puse în vânzare în curând. Evenimentul este organizat cu respectarea tuturor regulilor sanitare și de distanțare fizică, prevăzute de normele în vigoare.

 Informaţiile publicate pe site-ul ZCJ.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 120 de caractere, cu citarea sursei 

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte-ne pe Facebookpe Instagram, pe Youtube și pe LinkedIn

loading...
Comenteaza