Încep Zilele Filmului Maghiar la Cluj, la cinematografele Arta și Victoria

Încep Zilele Filmului Maghiar la Cluj, la cinematografele Arta și Victoria

Peste 50 de lungmetraje și scurtmetraje – filme artistice, documentare și de animație, un cine-concert, o selecție a celor mai bune producții maghiare recente și filme-cult, dar și un documentar în limba română regizat de un clujean îi așteaptă pe cinefilii clujeni  între 2 și 6 octombrie, la Zilele Filmului Maghiar. Intrarea este gratuită, iar filmele beneficiază de subtitrare în limba română sau engleză.

Deschiderea oficială a Filmtettfeszt e programată miercuri la ora 20 la Cinema Victoria. Festivitatea va fi urmată de proiecția ”Piața Moscova” (Moszkva tér), un film devenit cult în cele peste două decenii de la premieră. Pelicula a fost turnată în anul 2000 și a avut premiera un an mai târziu, iar procesul de restaurare a filmului s-a încheiat în 2017. Scenariul comediei a fost scris de Török Ferenc, care este şi regizorul filmului. Acțiunea se desfăşoară în primăvara lui 1989, când un adolescent se pregăteşte pentru Bac, dar şi pentru ziua sa de naştere. Se va întâlni cu prietenii în Piața Moscova ca apoi să treacă din chef în chef, evenimentele politice decisive ale perioadei trecând lângă ei aproape neobservate. Proiecția va fi urmată de o sesiune de întrebări și răspunsuri cu regizorul filmului, Török Ferenc. De altfel mai multe din proiecțiile de la Cluj vor include întâlniri cu echipele filmelor.

La Filmtettfeszt vor rula 11 lungmetraje de ficțiune, iar trei dintre ele sunt proiectate în premieră în România: ”2 ianuarie”, film aflat în competiție la Festivalul de Film de la Veneția, ”Punctul negru” – câștigător a trei premii la Festivalul de Film de la Locarno și ”Diseară vom ucide”.

În cadrul festivalului vor fi proiectate șapte documentare, între care ”Pelicule de familie” (foto), regizat de clujeanul Dan Curean – primul film documentar din istoria Filmtettfeszt în care se vorbește numai românește: niște filmări găsite într-o mansardă veche, a căror digitalizare dezvăluie scene de familie casnice, de zi cu zi, excursii, sărbători. Cei care apar în filmări vor fi căutați, iar rezultatul va duce la noi povești și drame de familie.
Un alt punct important din programul festivalului este Filmgalopp, competiția documentarelor maghiare din Transilvania. În acest an tineri talentați care studiază la Cluj vor concura cu cele 12 creații care vor fi proiectate în două calupuri la cinematografe, dar vor putea fi vizionate și online timp de câteva zile – votul publicului va avea loc online. În acest an, festivalul va include și un calup de proiecții format din filmele unor regizori maghiari născuți în Transilvania, dar fac parte dintr-o altă generație decât tinerii care participă la Filmgalopp și nu mai pot concura, conform regulamentului.

Între evenimentele speciale ale festivalului se numără și un cine-concert: proiecția filmului ”Pasăre captivă”, produs în 1929 de la cinematograful Arta va fi acompaniată de muzică live de Hodován Milán la clape și efecte electronice, Oláh Patrik la vioară și Friderikusz Péter la violoncel. ”În Pasăre captivă, Anna ajunge la închisoare din cauza iubitului ei care a convins-o să fure. Cu toate acestea, ea vrea să-l revadă așa că o convinge pe doctorița binevoitoare a închisorii să facă schimb de loc cu ea în celulă pentru o singură noapte. Dar bărbatul pe care Anna îl adoră, chelnerul-șef al unui hotel, un personaj cinic și afemeiat, și-a uitat de mult fosta iubită. Planul lui este să jefuiască seiful hotelului cu ajutorul unei cliente, o frumoasă dansatoare, și apoi să fugă. Însă Anna preia controlul situației”, prezintă organizatorii

Un alt eveniment special al Filmtettfeszt este proiecția ”Simon magicianul”, un film ce împlinește 25 de ani. Regizoarea peliculei, Enyedi Ildikó, cineastă de renume internațional, cu premii la Festivalurile de Film de la Cannes și Berlin, va fi prezentă la proiecția din Cluj și va răspunde întrebărilor publicului.

Premiul ”Mânzul Șarg”, acordat anual în cadrul Zilelor Filmului Maghiar, va fi primit în acest an de Damokos Csaba, designer și scenograf din Sfântu Gheorghe, care a lucrat și la filme în limba română, între care ”Despre oameni și melci” al lui Tudor Giurgiu sau ”Inve$titorii” al lui Iura Luncașu. În cadrul festivalului va fi proiectat ”Valan – Valea îngerilor”, un film care îl are ca scenograf pe Damokos Csaba.

La Cluj, biletul cu valoare zero pentru proiecțiile din cadrul Zilelor Filmului Maghiar se obține de la casieria Cinema Victoria sau casieria Cinema Arta, în funcție de proiecția aleasă. Biletele vor putea fi procurate cu patru zile înaintea proiecției.

Proiecții la Zilele Filmului Maghiar vor avea loc – cu ajutorul co-organizatorilor locali – și în alte 16 localități din Transilvania: Timișoara, Arad, Oradea, Sibiu, Satu Mare, Baia Mare, Gherla, Săvădisla, Brașov, Sfântu Gheorghe, Târgu Secuiesc, Covasna, Joseni, Vlăhița, Miercurea Ciuc și Odorheiu Secuiesc.

Comenteaza