Inima Festivalului: o instalație care pulsează în ritmul Clujului / Concerte unplugged

Inima Festivalului: o instalație care pulsează în ritmul Clujului / Concerte unplugged

În inima Clujului, unde pulsul orașului bate mai tare, se află temporar o nouă instalație conceptuală: Inima Festivalului.

Inspirată de creația semnată de a Anca Boeriu (artist, profesor și manager cultural) și Andreea Sandu (curator, manager cultural, fondator NAC/Galateca), această reconfigurare transformă instalația originală Inima Orașului* într-un simbol emblematic al Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF). Realizată din papier-mâché din hârtie reciclată, inima bate cu un ritm constant, evocând conexiunea vibrantă dintre festival, oraș și oamenii săi. Ca o declarație ecologică, lucrarea reflectă și spiritul responsabil al TIFF-ului, care pune accent pe sustenabilitate și conștientizarea mediului. 

Depășind limitele spațiului pietonal din Piațeta Universității în vecinătatea căreia se află cartierul general al festivalului, Casa TIFF, inima se extinde printr-o rețea de artere care străbat întregul oraș și ies la suprafață în dreptul fiecărui spațiu-cheie de pe harta festivalului, conectându-se la Piața Unirii, Cinema Arta, Cinema Victoria, Casa de Cultură a Studenților, Cinema Florin Piersic, Muzeul de Artă ș.a.m.d. 

Această rețea care va pulsa luminos pe timp de noapte reflectă sloganul conectiv al TIFF.23, "in a reelationship", simbolizând legăturile afective și culturale pe care le intermediază festivalul. “Inima Festivalului” nu este doar o instalație artistică de impact, ci și o invitație la introspecție și conectare. Rețeaua de ramificații creează o punte vibrantă între festival, oraș și locuitorii săi, invitând la explorare, dialog, înțelegere, descoperire și iubire. Ne amintește că TIFF este mai mult decât o serie de proiecții de film; este o experiență colectivă care ne unește prin arta cinematografică și multitudinea de evenimente conexe (concerte, expoziții, întâlnirile de la TIFF Lounge etc.) care au loc de-a lungul festivalului. 

 Instalația Inima Orașului este parte din Anuala de Artă și Știință Neo Art Connect, NAC, ediția a doua, ce se desfășoară în 11 orașe până pe 30 iulie (harta NAC pe www.neoartconnect.ro) și prezintă o serie de expoziții, intervenții, lucrări multimedia care vorbesc despre impactul noilor tehnologii și a schimbărilor climatice, atât asupra indivizilor, cât și asupra societății. Tema Anualei este Changing environments, iar proiectul a fost inițiat de galeria Galateca din București și Asociația culturală NeoArt România, în anul 2024 fiind co-organizat împreună cu Unith2B architects.

În dreptul INIMII FESTIVALULUI, pe strada Universității, de la ora 20:00, în fiecare seară de festival (14-24 iunie) poți asculta trupe mișto în concerte unplugged, cu intrare liberă, în față la CASA TIFF. 

PROGRAM

Marți: Edina DUO 

Miercuri: Koszika 

Joi: Adina Oros 

Vineri: Timothy Kross 

Sâmbătă: Nidal Ștefan (20:30) 

Duminică: Ada Morar 

Luni: Motanu'

Comenteaza