Instalația “MI-E DOR DE TINE” a ajuns în Germania

Instalația “MI-E DOR DE TINE” a ajuns în Germania

Între 3 noiembrie 2023 și 5 ianuarie 2024 Asociația Daisler expune instalația “MI-E DOR DE TINE” pe fațada Muzeului Ciocolatei din Cologne, în inima celei mai dense regiuni ale Germaniei, bazinul Rineului. Aceasta este cea de-a patra expoziție internațională a instalației construite la Cluj-Napoca în 2018.

''Cel mai important lucru la care țin foarte mult atunci când aleg unde merge "MI-E DOR DE TINE" este locul în care urmează să fie expus. Pentru că România n-a avut niciodată parte de un asemenea curaj (sau cel puțin eu n-am sesizat asta). Niciodată o lucrare de artă de asemenea dimensiuni (10 metri x 1.5 metri) n-a fost expusă în spații publice deschise (nu muzee sau galerii) atât de centrale prin propriile forțe:

- Canary Wharf Londra - trafic pietonal de 200.000 de persoane zi de zi
- Reid Murdoch Building Chicago - trafic pietonal de aproximativ 40.000 de persoane pe zi
- The Wharf Washington D.C. - trafic pietonal de peste 8.000 de persoane zi de zi
- Schokoladenmuseum Köln. - trafic pietonal de aproximativ 6.000 de persoane pe zi

Comunitățile de români pe care le-am întâlnit în afara granițelor țării sunt de cele mai multe ori dezbinate, iar când se întâlnesc o fac oarecum timid, nu o fac aproape niciodată în centrul orașelor mari, iar evenimentele pe care le organizează se întâmplă preponderent la periferie.

Cu "MI-E DOR DE TINE" am schimbat acest lucru, ne-am dus în zonele extrem de populate pe care le vizităm și noi ori de câte ori suntem turiști în lumea largă și am făcut asta în cel mai sensibil și puțin invaziv mod pe care l-am putut concepe. Ne-am dus în centrul fiecărui oraș cu capul sus și am amplasat acolo un simbol care unește și în jurul căruia sperăm să unim comunitățile de români de peste tot, care, împreună, să capete mai mult curaj în propriile forțe. Și, desigur, puteți pune la îndoială valoarea artistică a lucrării sau a demersului, e dreptul vostru, dar ce rămâne sunt mereu niște uși deschise și niște locuri în care am arătat că putem dialoga, construi, sta la masă cu milardari sau lorzi sau primari de orașe mari cu aceeași naturalețe cu care construim oricare dintre proiectele Daisler Asociatia. Și asta folosește tuturor pentru că schimbă atitudini și minți, ne prezintă ca fiind colaborativi și creativi, determinați, oameni de cuvânt și capabili'', spune Andi Daiszler. 

Definire
„MI-E DOR DE TINE” este o instalație text de lumină realizată din neon alb, cu o dimensiune de 150×1000 cm, construită de Adrian Bălan și Caralux București, pe baza conceptului propus de Asociația Daisler în anul 2018, într-o estetică asemănătoare cu opera realizată de către Massimo Uberti și Marco Pollice, „Today I Love You”. Înscriindu-se în tradiția artei contemporane cu tuburi de neon, dezvoltată în anii 1960 de artiști precum Joseph Kosuth sau Robert Montgomery și Tracy Emin în actualitate, „MI-E DOR DE TINE” este marcată de fragilitate și sensibilitate la nivel structural, lucrarea fiind predispusă la deteriorare irecuperabilă dacă este supusă la șocuri mecanice. Acest fapt face remarcabilă expunerea în spații publice și reziliența „dorului” în călătorii îndelungate pentru a atrage și activa comunități.

Istoric
Prima afișare a instalației a avut loc în 2018 pe Podul Elisabeta din Cluj-Napoca, moment care a stârnit reacții puternice în presă și pe rețelele de socializare atât într-o cheie de citire intuită, la un nivel personal, afectiv, în cupluri sau relații atomice de familie, dar mai ales în moduri neașteptate, ce au condus către noțiunea de „dor de țară.” Conceptul instalației a fost extins în 2019 prin crearea a două lucrări în aceeași estetică care transmit mesajele „ȘI MIE” și „TE AȘTEPT”, continuând un dialog între mai multe părți, denumit ulterior DIALOGUL REÎNTREGIRII.

Comenteaza