INTERFERENȚE, online. Zeci de spectacole de teatru, operă și evenimente teatrale neconvenționale, fără bilet

INTERFERENȚE, online. Zeci de spectacole de teatru, operă și evenimente teatrale neconvenționale, fără bilet
| Foto: Adrian Piclisan

Teatrul Maghiar de Stat Cluj organizează cea de-a VI-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru INTERFERENȚE, care anul acesta se va desfășura pentru prima dată online, iar vizionarea este gratuită.

Directorul și selecționerul Festivalului, regizorul Gábor Tompa, a spus luni, în cadrul unei conferințe de presă, că și-a dorit să organizeze ediția din acest an, chiar și online, în primul rând „pentru a păstra continunitatea evenimentului și în virtutea unui viitor care în acest moment ne este tuturor necunoscut. ”

Gábor Tompa a făcut o scurtă prezentare a celor trei secțiuni ale Festivalului: Secțiunea Orizonturi reunește o parte dintre spectacolele care ar fi trebuit să facă parte din ediția „pe viu” din acest an. Sunt prezentate online spectacole semnate de Josef Nadj, Silviu Purcărete, András Urbán, Michal Dočekal, Gábor Tompa și alții.

„Dacă s-ar fi putut desfășura în condiţii normale, cea de-a VI-a ediție a Festivalului INTERFERENȚE ar fi avut ca temă Orizonturi-le și s-ar axa pe aspectele sociale, culturale și economice ale lumii, la jumătatea secolului al XXI-lea.

În aceste vremuri, în lume se întâmplă o mulțime de lucruri în paralel, ca atare, cu greu putem afirma că trăim timpuri obişnuite. Suntem în mijlocul pandemiei de coronavirus care ţine de aproape un an, respectiv, în contextul unor evenimente politice semnificative, care vizează diferite alegeri, culminând cu alegerile prezidențiale americane. Aceste evenimente tulbură în mod incontestabil apele liniștite ale întregului continent, mai mult, ale întregului glob, făcându-ne existența incertă, fapt care a ajuns să ne definească traiul cotidian. ”

Cea de-a doua secțiune este dedicată aniversării a 30 de ani de la înființarea Uniunii Teatrelor din Europa (UTE30) și prezintă unsprezece spectacole din istoria UTE semnate de regizori importanți ai scenei teatrale internaționale precum: Giorgio Strehler, Krystian Lupa, Lev Dodin, Declan Donnellan, Gábor Tompa, Alexandru Darie și alții.

De asemenea, cele două secțiuni cuprind și patru spectacole de operă acestea fiind introduse în program “din dorința de a aduce o diversificare de gen Festivalului.”

Secțiunea OFF aduce în prim plan evenimente teatrale neconvenționale, intenția fiind de a pune în valoare o parte dintre creatorii tineri precum Leta Popescu, Cătălin Bocîrnea, și pentru a sprijini teatrul independent. De asemenea, în echeierea evenimentului, de pe scena Teatrului Maghiar de Stat Cluj va fi transmis concertul formației Loose Neckties Society.

Cele peste 30 de spectacolele care fac parte din programul Festivalului Internațional de Teatru INTERFERENȚE se pot viziona online pe pagina festivalului sau pe pagina oficială de facebook https://www.facebook.com/Interferences.Festival (cele din Secțiunea OFF) și au subtitrare în limbile română, maghiară și engleză.

Festivalul va avea loc în perioada 19-29 noiembrie, iar vizionarea este gratuită!

 Informaţiile publicate pe site-ul ZCJ.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 120 de caractere, cu citarea sursei 

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte-ne pe Facebookpe Instagram, pe Youtube și pe LinkedIn

loading...
Comenteaza