Interzicerea minaretelor nu e o problemă de libertate religioasă

Interzicerea minaretelor nu e o problemă de libertate religioasă

Votul de interzicere a minaretelor în Elveţia nu intră la categoria restrângerilor libertăţii religioase, consideră Arhiepiscopul Agostino Marchetto, preşedintele Consiliului Pontifical pentru Migranţi şi Itineranţi. Amintim că elveţienii au decis interzicerea construirii minaretelor, acele turnuri ce fac parte dintr-o moschee, cu un balcon de unde muezinii cheamă musulmanii la rugăciune.

 

Există deja patru minarete în această ţară, dar ele vor rămâne în picioare. Arhiepiscopul Marchetto a declarat că elveţienii şi-au exprimat “sentimentele de teamă”, în loc să încurajeze dialogul dintre musulmani şi populaţia locală. Dezbaterea asupra minaretelor ridică semne de întrebare legate de şansa asimilării musulmanilor în viaţa societăţii elveţiene, minaretele fiind prezentate ca simboluri ale legii sharia.

 

Prelatul a sugerat că votul “relevă o problemă ce ţine de fizionomia naţiunii, de vizibilitate, dar nu de libertatea religioasă”. Libertatea religioasă în sine “nu a fost pusă în discuţie”. Arhiepiscopul a mai explicat: “Este o problemă ce nu atinge direct dreptul de cult, deoarece rămâne pe mai departe posibilă construirea de moschei”.

 

Problema apare la “viziunea pe care o au musulmanii despre moscheile lor”. “Trebuie să se ţină cont de sensibilităţile lor”, a spus prelatul, “dar decizia nu afectează libertatea de cult”. A amintit că şi în ţările musulmane vizibilitatea bisericilor şi a turnurilor cu clopote trebuie să ţină cont de contextul în care se află, de mentalitatea oamenilor. în Elveţia nu s-a pus, aşadar, decât problema reciprocităţii.

 

(catholica.ro)

Comenteaza