„Învățăm de la Natură” - Ediția a șasea a Forumului Medierii Culturale

„Învățăm de la Natură” - Ediția a șasea a Forumului Medierii Culturale

”Învățăm de la Natură” este tema centrală a celei de-a șasea ediții a Forumului Medierii Culturale, care va avea loc între 29 și 30 octombrie 2024 la Cluj-Napoca. Această ediție explorează modul în care natura poate deveni atât un mediu, cât și un subiect al medierii culturale, pedagogiei, educației și comunicării științifice. Forumul încurajează colaborarea dintre artă, știință și educație pentru a dezvolta practici sustenabile și soluții inovatoare. Înscrierile sunt deschise până pe 27 octombrie, iar participarea este gratuită (înscrieri online aici).

Artiști, educatori și mediatori culturali, cercetători și manageri culturali vor prezenta modele alternative de educație ecologică și de înțelegere a lumii și vor vorbi despre cum colaborează arta și știința pentru a explora mediul natural și pentru a dezvolta abilități soft. Va fi explorat modul în care profesioniști din cultură, educație, știință pot lucra împreună pentru a crește gradul de înțelegere și de conștientizare a importanței mediului natural. Forumului i se alătură în acest an parteneri din programul Studiotopia, o rețea europeană de organizații culturale care dezvoltă proiecte la intersecția dintre artă și știință.

Programul este curatoriat de Corina Bucea (Centrul Cultural Clujean / Academia Schimbării) și Raluca Iacob (consultant în politici și management cultural).

Program Forumul Medierii Culturale 2024:

Miercuri, 29 octombrie

13.00-15.00 – Ce învățăm de la natură? - sesiune care va fi difuzată și online, pe pagina de Facebook a Centrului Cultural Clujean;
Invitate: Eva Stein (pedagog și curator, Haus der Kulturen der Welt), Robertina Šebjanič (artistă și cercetătoare), Marlene Herberth (antropolog și arhivator al memoriei, KraftMade Research & Lab). Gazde: Raluca Iacob și Corina Bucea;

15.30-17.30 – Cum își găsește loc natura în contexte culturale și comunitare?
Invitate: Sabina Baciu (director festivalul CULMEA: Film și educație de mediu), Alina Teodorescu (artist și manager cultural, fondatoare a proiectului In Context Slănic Moldova). Moderatoare: Corina Bucea.

Joi, 30 octombrie

14.00-16.00 – Ce practici bune ne ghidează să ne apropiem de lumea înconjurătoare?
Invitate: Bianca Băilă (grant manager și om de comunicare Științescu Timișoara, Fundația Comunitară Timișoara), Mimi Ciora și Gavril Pop (artiști și mediatori culturali, Asociația Foc și Pară | Indecis artist run), Andreia Bruckner (cercetătoare și manager, Asociația Tandem). Moderatoare: Irina Bălan;

16.30-18.30 – Ce știu și ce nu știu cei care mediază natura dinspre știință sau artă?
Invitate: Orsolya Gal (artistă), Dana Peca (cercetătoare), Maria Balabaș (artistă, co-fondatoare Asociația MINIMORUM), Tibor Hartel (Ecolog, inițiator „Arborii Remarcabili din România”). Moderatoare: Raluca Iacob.

În prima zi a Forumului (29 octombrie, ora 10:00 - 12:00), Asociația REPER21 facilitează atelierul Apreciere și reciprocitate: cum pot relațiile și comunitatea defini starea de bine?, care oferă mediatorilor culturali ocazia să își dezvolte o perspectivă nouă asupra conceptului de bunăstare, născut din matricea culturală occidentală și difuzat astăzi la scară globală.

Înscriere și participare

Forumul este deschis pentru toți cei interesați de modul în care natura poate inspira noi abordări educaționale și artistice. Participarea la Forum este gratuită, iar înscrierile se pot realiza online prin intermediul formularului disponibil pe Academia Schimbării. Detalii suplimentare și înscrieri pe site-ul oficial al Academiei Schimbării la academia schimbării.ro.

Biblioteca Virtuală Mediere+: O nouă resursă pentru profesioniștii din domeniul cultural

În cadrul celei de-a șasea ediții a Forumului Medierii Culturale va fi lansată oficial Biblioteca Virtuală Mediere+, o platformă digitală dedicată educației continue în domeniul cultural. Biblioteca va oferi acces gratuit la resurse variate, precum prezentări ale atelierelor, studii de caz, podcasturi realizate în colaborare cu Radio România Cultural, precum și publicații și ghiduri dedicate medierii culturale. Primele resurse ale acestei biblioteci vor fi create prin intermediul noii serii de ateliere Mediere Culturală+ organizate online, premergător forumului, în perioada în perioada septembrie – noiembrie 2024.

 

Comenteaza