Jazz in the Park Competition, gata de start! 13 trupe din 10 țări se întrec la Cluj-Napoca

Jazz in the Park Competition, gata de start! 13 trupe din 10 țări se întrec la Cluj-Napoca

A șaptea ediție Jazz in the Park Competition va avea loc în 5-7 iulie 2024, în Parcul Central din Cluj-Napoca. 13 trupe din 10 țări vor concura pentru marele premiu al competiției internaționale.

Cel mai mare concurs de jazz din România va transforma Parcul Central din Cluj-Napoca, timp de trei zile, într-o imensă scenă, pe care se vor întrece 13 tinere trupe de jazz din 10 țări, selectate dintr-un număr record de 246 de înscrieri venite din 39 de țări de pe trei continente.

"Suntem bucuroși că ne-am întors în Parcul Central și că mai avem o săptămână și un pic până la eveniment și suntem foarte entuziasmati de ce urmează să se întâmple, în special din punct de vedere muzical. Din multe puncte de vedere, și am zis asta de mult, nu știu câți dintre voi vă aduceți aminte, dar în 2015, când am pornit secțiunea de concurs a festivalului, pe vremea respectivă era doar o scenă în festival, nici măcar nu se întâmpla pe atunci în Parcul Central. Dacă la prima ediție din 2015 se înscriau vreo 9-10 trupe din România, unele tangente cu muzica jazz, anul acesta, am reușit să atingem un număr record de 246 de trupe înscrise, din 39 de țări, de pe 3 continente, e un număr foarte mare, ne-a luat mai bine de trei săptămâni să facem jurizarea, să facem partea de preselecție în care am selectat 13 trupe finaliste și suntem bucuroși că am reușit să creăm un format de concurs care mi se pare de viitor și care mi se pare că e o chestiune de timp până poate tot mai multe evenimente sau contexte din Europa îl vor împrumuta", a declarat, miercuri, Alin Vaida, președinte Jazz in the Park, miercuri.

Cele 13 trupe finaliste sunt : Abel Marton Nagy’s Cosmos Band (Austria), Anna Hauss (Germania), Chief’s Condition (Olanda), daoud (Franța), David Luca Quartet , Jazz Family Trio „ShekBand” (Ucraina), kitti (Scoția), Lyder Røed Quintet  (Norvegia), MAGRO (Germania), Nonconformist Anthology (România), Răzvan Cipcă Trio (România), Subconscious Trio (Italia) și Zouratie Kone Trio (Belgia).

Harta evenimentului a fost regândită și mărită astfel că, din acest an, concurenții vor avea o scenă dedicată lângă Universitatea de Artă și Design din Parcul Central, în timp ce scena mare a evenimentului va rămâne în capătul aleii centrale a parcului.

"Anul acesta, spre deosebire de anul trecut, trupele din concurs au o scenă dedicată lor. Dacă pe scena de pe aleea centrală o să îi găzduim pe invitații noștri speciali, scena de concurs o să aibă un loc foarte frumos aici, pe iarbă, în zona de hamace. Ne-am hotărât ca trupele finaliste să aibă propria lor scenă pentru că vrem să punem foarte mult accent pe reprezentația lor. Vrem ca ei să aibă scena lor dedicată, să fie sub lumina reflectoarelor", a spus Denisa Dan, manager Jazz in the Park.

Cei 13 finaliști vor cânta în fața a mii de oameni și se vor bucura de o atmosferă de festival, iar cei care vor veni la Jazz in the Park Competition vor putea vota, cu note de la 1 la 10, reprezentanția artiștilior finaliști. 

"Vrem să implicăm, efectiv, pe toată lumea care vine în Parcul Central și asiste la concerturile finaliștilor. După fiecare concert, pe ecranele de pe scena concursului, o să apară un QR code dedicat trupei care tocmai a concertat
pe scenă. Oamenii pot să scaneze acest QR code, trebuie doar să își noteze adresa de mail și pot da o notă trupei care a concertat. Duminică seara, la gala de premiere, care o să aibă loc pe scena de pe aleea principală, o să anunțăm, pe lângă câștigătorii locului 1, 2, 3, cea mai bună compoziție, mențiunile pentru muzicieni, o să anunțăm și acest premiu al publicului, care din nou este oferit și acordat exact de către publicul festivalului. O să avem tot felul de materiale care o să povestească despre artiști, descrierile lor, specificațiile lor, locurile și povestea lor și acolo o să existe și aceste QR code-uri, dar și pe ecranele scenei de concurs", a explicat Denisa Dan.

Toți cei care și-au exprimat votul la eveniment vor intra automat în tragerea la sorți pentru premiul de fidelitate: un abonament dublu la Jazz in the Park Festival 2024 și două tricouri Jazz in the Park.

Premiile Jazz in the Park Competition 2024

Valoarea totală a premiilor pentru câștigători depășește 35.000 de euro. Câștigătorii Jazz in the Park Competition 2023 vor fi anunțați duminică, la ora 21.00, pe scena principală.

Finaliștii vor primi puncte pentru: calitatea interpretării, coeziunea trupei, interacțiunea cu publicul, respectarea timpilor alocați și originalitatea muzicii. Juriul din acest an va fi format din: vocalista și compozitoarea Elena Mîndru, jurnalistul de radio Bogdan Roșca-Zăsmencu, liderul și pianistul formației JazzyBIT, Teodor Pop și stage managerul Jazz in the Park, Horea Marc.

Premiul 1: 5.000 euro și invitația de a susține un concert în cadrul festivalului Jazz in the Park în perioada 30 august -1 septembrie 2024 – premiu oferit de BRD – Groupe Société Générale

Premiul 2: 3.000 euro – premiu oferit de Purcari

Premiul 3: 1.000 euro – premiu oferit de platforma iabilet.ro

Premiul pentru cea mai bună formație românească din competiție: 1.000 euro;

Premiul pentru cea mai valoroasă compoziție: 500 euro – premiu oferit de Meze Audio

Trei (3) mențiuni pentru cei mai buni muzicieni: 500 euro – premiu oferit de Audio-Technica

Premiul publicului: – premiu oferit de PPC

"Finaliștii primesc automat de la noi un onorariu garantat de 1000 de euro plus un buget de 1000 de euro de transport. De aceea am avut trupe din Statele Unite care s-au înscris la concurs pentru că deja dându-le o bursă de început de 2000 de euro își puteau măcar asigura drumul în România fără să aibă ei cheltuieli extra din buget propriu. Apoi toate cheltuielile artiștilor pe durata șederilor în Cluj sunt acoperite de noi și avem și niște premii destul de atractive. Premiul întâi este un onorariu de 5000 de euro plus un contract plătit pentru a concerta la festivalul pe care îl facem în Parcul Etnografic la finalul verii, plus invitația de a închide următoarele ediții de concurs în calitate de deținător al titlului. Pe lângă asta, invităm reprezentanți din alte medii profesionale din Europa, directori artistici de la alte festivaluri de jazz sau programatori în cluburi de jazz, nu în IT, care să vină, pur și simplu, și să asculte trupele care au ajuns în finală la noi, în speranța că le oferă și ei la rândul lor oportunități de concerte în parcursul agendei lor anuale, și în direcția asta vrem să dezvoltăm tot mai tare și mai tare concursul", a precizat Alin Vaida.

Invitați speciali 

Pe lângă tinerele talente care vor concura în cadrul concursului, în Parcul Central din Cluj-Napoca vor cânta, în fiecare seară a evenimentului, invitați speciali.

Celebrul pianist și compozitor cubanez Roberto Fonseca va veni în România special pentru Jazz in the Park Competition. Finalul zilei de sâmbătă va fi așadar o seară de dans pe ritmuri de mambo, rumba și bolero, combinate cu ritmuri vibrante de jazz.

Vineri seara atmosfera va fi întreținută de concertul Elenei Mîndru, una dintre cele mai valoroase artiste ale jazzului european care anul acesta este și membru al juriului, iar duminică seara vor urca pe scena mare din Parcul Central, din nou, trupa Klawo, câștigătorii Jazz in the Park Competition 2023. Pe lângă aceștia, pe scena invitaților speciali vor mai cânta: Corto.Alto, 7th SENSE și Răzvan Florescu Quartet.

Program Jazz in the Park Competition

Vineri, 5 iulie

Competition Stage:

16:30: Răzvan Cipcă Trio

17:40: Nonconformist Anthology

18:50: Magro

20:00: Chief’s Condition

Special Guests  Stage:

20:45: Corto.Alto

22:10: Elena Mîndru

Vinyl Stage:

14:00: Audiție vinyl-uri curatoriate de Melomelanj

15:00: Micar

17:00: Sugar (MeloMelanj) & Dubase (LazyHour)

21:00: Blanilla

Jam Session:

21:00: Music Hub & Competition Artists. Locație: Music Lounge by BRD

23:30: Competition & Local Artists. Locație: Colin’s Gastro Pub
 

Sâmbătă, 6 iulie

Competition Stage:

16:30: Jazz Family Trio „ShekBand”

17:40: Lyder Røed Quintet

18:50: Subconscious Trio

20:00: Anna Hauss

Special Guests  Stage:

20:45: 7th Sense

22:10: Roberto Fonseca

Vinyl Stage:

14:00: Audiție vinyl-uri cu Melomelanj

15:00: Rogvaiv (LazyHour) & D’Jhu (MeloMelanj)

20:00: Electors

Jam Session:

21:00: Music Hub & Competition Artists. Locație: Music Lounge by BRD

23:30: Competition & Local Artists. Locație: Colin’s Gastro Pub
 

Duminică, 7 iulie

Competition Stage:

15:40: Abel Marton Nagy’s Cosmos Band

16:50: Zouratié Koné TRIO

18:00: kitti

19:10: daoud

20:20: David Luca Quartet

Special Guests  Stage:

20:00: Răzvan Florescu Quartet

21:00: Gala de decernare a premiilor Jazz in the Park Competition

22:00: Klawo

Vinyl Stage:

14:00: Dubik

17:00: Puiu

20:00: Wax on Fridays

Jam Session:

21:00: Music Hub & Competition Artists. Locație: Music Lounge by BRD

23:30: Competition & Local Artists. Locație: Colin’s Gastro Pub

Muzică și activități în Parcul Central

Pe lângă concerte, Parcul Central din Cluj-Napoca va arăta ca odinioară, când festivalul câștiga premiul de Best Small Festival in Europe: cu multe activități cu și despre muzică, un ”line-up gastronomic” atent selecționat și o zonă dedicată vinurilor. Copiii vor avea și ei parte de experiențe speciale, în cadrul unei zone dedicate lor.

"Avem ceva pentru toată lumea, suntem foarte entuziasmați pentru activitățile pe care le pregătim - în ultimii ani de zile ne-am focusat foarte tare și în ceea ce privește partea asta de activități din evenimentele noastre, ne-am focusat pe muzică și aici. Cumva ne-am dat seama că suntem printre puțini, dacă nu singurul festival de muzică care are activități legate de muzică în festival. Anul acesta o să trecem prin tot ce înseamnă muzică, de la a confecționa instrumente muzicale, de la a învăța să cânți la instrumente muzicale. O să avem în interiorul clădirii Casino o activare, un spațiu inedit, zicem noi, și cu totul special, o să avem 11 seturi de tobe, practic o să fie un profesor care o să predea celor 10 elevi, studenți, simultan, lecții de tobe, pentru ca mai apoi, la finalul acestei ore, să poată să bată câteva ritmuri împreună. Avem lecții de chitară, lecții de pian, atât cu simulatoare, cât și cu profesori dedicați, avem atelierele de confecționat instrumente muzicale, avem inclusiv ateliere de dans, ateliere de tobe. 

Ne bucurăm foarte tare că o să readucem în Parcul Central tiroleana, care o să treacă peste lac, avem panouri de crățărat, avem ateliere de pizza, avem ateliere de lego, avem un line-up gastronomic care promite foarte multe, de la lucruri pentru vegetarieni până la oamenii care iubesc pizza sau dulciurile. Încercăm prin tot ce înseamnă construcția festivalului să deservim nevoile și preferințele tuturor oamenilor care ne trec pragul, astfel încât odată ce ajungi la concursul Jazz in the Park, practic să nu-ți dorești să mai pleci de aici", a mai spus managerul festivalului, Denisa Dan.

Fondul Jazz in the Park revine!

Ca de obicei, intrarea la eveniment va fi gratuită. În cadrul concursului, publicul participant va putea însă susține inițiativele culturale ale organizatorilor, cumpărând biletul neobligatoriu și contribuind la Fondul Jazz in the Park, care va fi relansat în cadrul evenimentului. Această campanie a debutat în 2015 și a fost activă până în 2020, timp în care s-au strâns și au fost donați peste 100.000 euro în comunitate.

Jazz in the Park Competition a revenit în forță în 2023

Jazz in the Park Competition a revenit în 2023 după câțiva ani de pauză, ca un eveniment matur. Din totalul de 212 aplicanți, trupa Klawo din Polonia a fost marea câștigătoare a celei de-a șasea ediții, iar acum vor cânta din nou la eveniment, ca invitați speciali.

Jazz in the Park Competition își propune să descopere trupe talentate de jazz din toată lumea și să le facă cunoscute. Evenimentul ajunge anul acesta la cea de-a VII-a ediție.

Despre Jazz in the Park

Jazz in the Park este organizat de Fapte, o organizație care dezvoltă oameni și comunități prin evenimente culturale. Calendarul din 2024 include două mari festivaluri organizate în Cluj-Napoca, precum și o expoziție muzicală.

Comenteaza