Lansări de seamă la Gaudeamus

Lansări de seamă la Gaudeamus
După un volum emoţionant al lui Pavel Chihaia prezentat ieri, azi urmează la târgul de carte din Piaţa Unirii un volum de memorii al lui Constantin Fântâneru.

Între cele mai aşteptate evenimente editoriale de la Gaudeamus se numără lansarea volumului "Corupţia spirituală", al regretatului Bartolomeu Anania. Evenimentul va avea loc sâmbătă, 31 martie, de la ora 12:30, în pavilionul expoziţional din Piaţa Unirii.

Lansarea a fost descrisă de oficialii mitropoliei drept "o veritabilă provocare de a descoperi ideile social-teologice ale ierarhului clujean, deopotrivă om al Bisericii şi al culturii, care a dominat, prin puterea cuvântului său, tribuna dialogului Bisericii cu lumea în ultimele două decenii". Cartea a apărut la editura Eikon, în seria "Theologia Socialis", coordonată de teologul clujean Radu Preda, şi îşi propune să adune cele mai reprezentative texte cu caracter social-teologic ale mitropolitului Bartolomeu. "De la eseu la articol şi de la interviu la declaraţie de presă sau memoriu pentru Sinod, paginile acoperă toate genurile posibile, dând astfel mărturie despre implicarea ierarhului în procesul de gândire al epocii sale", se mai arată în comunicatul de presă.

Este subliniat şi rolul esenţial al regretatului ierarh în implicarea Bisericii în spaţiul public, înfiinţarea primului sector social-misionar din administraţia bisericească. "În ciuda vârstei sale sau poate tocmai de aceea, prezenţa atentă a mitropolitului Bartolomeu în viaţa cetăţii este cel mai convingător argument împotriva demisiei etice şi a resemnării sufleteşti. Departe de a alimenta regretele sau deziluziile, atât de multe în mediul bisericesc şi nu numai, paginile de faţă se constituie într-un îndemn de a căuta mai departe libertatea sau, având-o deja, de a nu o pierde. Altfel spus, de a rămâne, atât cât este omeneşte posibil, incoruptibili", încheie reprezentanţii mitropoliei clujene. Vor vorbi academicianul Ioan Aurel Pop, rectorul UBB, sociologul Vasile Sebastian Dâncu, teologul Radu Preda, profesorul Aurel Sasu şi preotul Bogdan Ivanov, administratorul Fundaţiei Mitropolitul Bartolomeu.

Joi s-a lansat la acelaşi stand al clujenilor de la Eikon cartea "Despre prietenii artişti", de Pavel Chihaia. Vorbitorii au evocat copilăria dificilă a autorului, fascinaţia sa pentru Dobrogea, pe care a transmis-o în toate operele sale, şi meritele sale incontestabile în domeniul istoriei artei medievale. A fost descris ca "un alt destin tragic al României", scriitor care şi-a văzut operele retrase din librării şi topite, decăderea socială, fiind nevoit să treacă de la scris şi studii universitare la munca de zidar şi de figurant la teatru şi apoi la încercările exilului. "Literatura memorabilă a lui Chihaia ar merita să fie reevaluată de responsabilii momentului. În această carte se remarcă prin onestitate, caracterul lui de cercetător şi mai ales soliditatea textului pe care îl dă", a apreciat criticul de artă Mircea Oliv. Cartea se vinde la Gaudeamus cu 20 de lei, iar în librării costă 35 de lei.

Lansările de azi încep tot la standul Eikon, cu prezentarea de la ora 11:00 a volumului "Jurnale. Vol. I: Halucinaţia ideatică, Vol. II Semnul uitat", de Constantin Fântâneru. Prezintă Irina Petraş, Ion Fântâneru, Lucian Pricop, Ştefa Borbely, Mircea Muthu, Aurel Sasu şi Doru-George Burlacu. Academia de Studii Economice (ASE) lansează de la ora 12:00 "Psihosociologia emoţiilor. Ce şi cum simţim", de Octavian Rujoiu. De la 13:00 la 15:00 are loc finala zonală a Concursului Naţional de Lectură "Mircea Nedelciu", iar de la 15:00 la 16:00 cei de la ASE lansează publicaţiile "Admitere şi perspective pentru studenţii de la nivelul licenţă în cadrul ASE din Bucureşti" şi "Religie. Cultură. Turism", de Mădălina Lavinia Ţală. Editura Eikon lansează de la ora 16:30 cartea "Uniunea Europeană. State - Pieţe - Cetăţeni şi Europa în criză", de Vasile Puşcaş. Prezintă Aurel Codoban.


Vântul ameninţă cortul Gaudeamus

Pavilionul expoziţional a fost zguduit puternic pe tot parcursul zilei de ieri de rafalele de vânt care mătură în aceste zile toată ţara. "Autorităţile locale ne-au interzis să înfigem ţăruşi de ancorare. Am găsit un constructor care a amplasat cortul în aceste condiţii, însă avem asigurare prin contract că rezistă la un vânt de până la 80 km pe oră. Mai departe, cred că va trebui să îl sprijinim", a precizat Vladimir Epstein, directorul evenimentului. "Lucrul esenţial se întâmplă. Este o afluenţă de public cum ne-am dorit şi cum nu eram siguri că se va întâmpla. În fiecare moment în incinta pavilionului expoziţional sunt câteva sute de persoane. În prima zi de târg, la ora 17:00 erau 3.800 de vizitatori", a apreciat organizatorul.

 

Comenteaza