Lucrări de Beethoven, Ligeti şi Dvořák, la Filarmonica Cluj

Lucrări de Beethoven, Ligeti şi  Dvořák, la Filarmonica Cluj
Dirijorul Horia Andreescu se va afla la pupitrul Orchestrei Filarmonicii Transilvania vineri, 27 mai 2016. Pe scena Colegiului Academic vor urca soliştii Răsvan Dumitru (vioară), Ioan Storojenco (violoncel) şi Horea Haplea (pian), pentru a interpreta Triplul concert pentru vioară, violoncel şi pian, de Beethoven. Din programul serii fac parte şi Concertul românesc, de Ligeti şi Simfonia nr. 8 în Sol major, de Antonín Dvořák.

Horia Andreescu este dirijorul principal al Filarmonicii „George Enescu", fondator al Orchestrei de Cameră „Virtuozii" din Bucureşti, profesor asociat al Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti, şi a fost, o lungă perioadă, director al formaţiilor muzicale Radio. Studiile sale la Universitatea de Muzică din capitală, la Academia de Muzică din Viena, precum şi cursurile cu Sergiu Celibidache au reprezentat o bază solidă a devenirii sale dirijorale.

A colaborat cu numeroase orchestre, ca London Symphony Orchestra, Wiener Symphoniker, Royal Philharmonic Orchestra, Filarmonicile din Amsterdam, Stuttgart, Orchestrele Simfonice din Ierusalim, Nagoya, BBC Scottish, Orchestrele Radio din Madrid, Leipzig, şi a participat la festivaluri ca Wiener Festwochen, Dresdner Festspiele, Europa Musicale München şi Festivalul Internaţional „George Enescu".

Ultimele dintre cele aproximativ 50 de înregistrări ce poartă semnătura lui Horia Andreescu sunt două compact discuri apărute în 2003 şi 2004, alături de Rundfunk Sinfonieorchester Berlin (lucrări de Prokofiev, Respighi, Hindemith, Constantin Silvestri şi - pentru firma RCA, Red Seal - Georg Katzer), un compact disc cu Orchestra Naţională Radio (Olah, Mendelssohn Bartholdy, Enescu) şi încă un CD, alături de Nordwestdeutsche Philharmonie, cu lucrări de Pascal Bentoiu, realizat pentru Radiodifuziunea din Köln şi casa de discuri germană Hastedt.

În luna decembrie 2004, Horia Andreescu a pregătit, din nou alături de Rundfunk Sinfonieorchester Berlin, o altă înregistrare pentru Deutschland-Radio Berlin şi pentru activa firmă germană CPO. Acesta a fost cel de-al cincisprezecelea album discografic semnat alături de o orchestră din Europa. Un alt eveniment important a fost concertul de deschidere a Festivalului „George Enescu", ediţia 2005.

Preocuparea sa constantă pentru muzica românească reiese din eforturile sale - la Berlin, Viena, München, Amsterdam, Madrid, Japonia a prezentat lucrări de Enescu şi numeroşi alţi compozitori români. Dar acest interes este subliniat mai ales de cele peste 2000 de minute de muzică românească aflate în Kardex-ul Radiodifuziunii Române. Între premiile şi distincţiile dirijorului Horia Andreescu, Premiul UNESCO (România 2003) cinsteşte tocmai acest efort de afirmare a identităţii muzicale româneşti în lume.

Concertul va începe la ora 19.00, iar un bilet de intrare costă 20 de lei.

Comenteaza