Maia Morgenstern, Premiul de Excelență la TIFF 2022: "Sunt profund recunoscătoare TIFF şi tuturor celor care au făcut posibil acest eveniment"

Maia Morgenstern, Premiul de Excelență la TIFF 2022: "Sunt profund recunoscătoare TIFF şi tuturor celor care au făcut posibil acest eveniment"

Actrița Maia Morgenstern a fost distinsă cu Premiul de Excelență la TIFF 2022 pentru contribuția adusă culturii române în patru decenii de carieră pe scenă și pe marele ecran.

Premiul i-a fost înmânat de cunoscuții oameni de televiziune Andrea Esca și Andi Moisescu: "Deși a atins excelența de foarte multă vreme, se uită în continuare către viitor, își dorește să facă mai mult, mai bine, mai 'altfel', și, mai mult decât orice, se uită la semeni, este un om căruia îi pasă, întotdeauna gata să acorde o mână de ajutor, iar, cel mai important este că a atins excelența nu numai în carieră, ci și în a fi om - un om cu o voce aparte, la propriu și la figurat. Este fără îndoială una dintre cele mai importante personalități culturale".

Maia Morgenstern, Premiul de Excelență la TIFF 2022: "Sunt profund recunoscătoare TIFF şi tuturor celor care au făcut posibil acest eveniment&quo

În discursul său actrița le-a mulțumit tuturor celor care care au contribuit la cariera ei cinematografică și a spus că “este un moment al evaluării“, reflectând dacă acordarea unui premiu de excelență pentru întreaga carieră indică încheierea unui cerc - “îmi doresc să fie mai degrabă o spirală“.

“Vreau să salut publicul, să salut artiștii, vreau să vă mulțumesc tuturor și aș vrea să vă mărturisesc că mă încearcă simțăminte puternice și ambivalente, chiar contradictorii, e un moment al omagiului, al premierii, al excelenței care mă face foarte fericită, mă emoţionează profund, în mod sincer. Mă face să rememorez și îmi dau seama cât de profund recunoscătoare ar trebui să fiu - și sunt, tuturor întâlnirilor cu mari sau în devenire mari creatori de film, de artă, și lor le datorez existența mea, șlefuirea mea, ceea ce sunt și aș vrea să mai devin și mâine, și poimâine. În același timp, e un moment în care spui: ‘se încheie un cerc. Până aici a fost, oare?’ Eu îmi doresc să fie o spirală, să nu se fi încheiat cercul… E un moment al evaluării, când te întrebi la ce a trebuit să renunţi și la alegeri. Sunt la TIFF şi sunt profund recunoscătoare TIFF şi tuturor celor care au făcut posibil acest eveniment. Sunt recunoscătoare fiecăruia dintre dumneavoastră, vă mulțumesc!”, a spus actrița Maia Morgenstern pe scena din Piața Unirii, la Gala de decernare a premiilor TIFF.

Maia Morgenstern, Premiul de Excelență la TIFF 2022: "Sunt profund recunoscătoare TIFF şi tuturor celor care au făcut posibil acest eveniment&quo

(foto: TIFF)

Maia Morgenstern a absolvit în 1985 Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică ”I.L.Caragiale” din București, la clasa profesorului Dem Rădulescu. A debutat în film pe vremea când încă se afla pe băncile facultății. În 1983 apărea în Prea cald pentru luna mai (r. Maria Callas Dinescu), Secretul lui Bachus (r. Geo Saizescu) și Dreptate în lanțuri (r. Dan Pița), filme care marcau începutul unei lungi și strălucitoare cariere, cu peste 80 de titluri de cinema și televiziune. Palmaresul ei selectiv include roluri în Cel mai iubit dintre pământeni (r. Şerban Marinescu, 1993), Trahir (r. Radu Mihăileanu, 1993), Omul zilei (r. Dan Pița, 1997) sau Față în față (r. Marius Barna, 1999). A interpretat-o pe Doamna T. în adaptarea pentru ecran a romanului lui Camil Petrescu, Patul lui Procust (r. Viorica Meșină, Sergiu Prodan, 2002), iar după anul 2010 a putut fi urmărită în filme precum Domnișoara Christina (r. Alexandru Maftei, 2013), Carmen (r. Doru Nițescu, 2013), Scurtcircuit (r. Cătălin Saizescu, 2017) sau Selfie 69 (r. Cristina Iacob, 2016).

Rolul din Balanța a fost însă cel care i-a adus notorietatea internațională și i-a deschis calea către o lungă serie de colaborări cu nume emblematice din cinematografia mondială. În 1995 colaborează cu regizorul Theo Angelopoulos, care i-a oferit un rol principal în Privirea lui Ulise, producție laureată cu două premii importante la Cannes, iar în 1996 o interpreta pe Edith Stein în A șaptea cameră, filmul legendarei Márta Mészáros. Un an mai târziu, apărea pe marele ecran în Băieții Witman (r. János Szász, 1997). Listei i se adaugă producții internaționale de succes precum Mar nero (r. Federico Bondi, 2008), La Fin du Silence (r. Roland Edzard, 2011) sau The Bra (r. Veit Helmer, 2019).

Cea mai spectaculoasă apariție a actriței pe marile ecrane pare aproape predestinată. Numele de Morgenstern, ,,Luceafărul dimineții’’ – în traducere liberă din limba germană, este un alt nume dat Fecioarei Maria, personajul pe care l-a interpretat magistral în 2004, în Patimile lui Hristos, controversatul film a lui Mel Gibson, care a stârnit uimirea cinefililor la momentul apariției. Maia Morgenstern a devenit o actriță cunoscută și apreciată de întreaga lume.

În paralel cu activitatea sa impresionantă din lumea filmului, a jucat în zeci de spectacole memorabile pe scene mari din România, dar și peste hotare. În anul 1989 a devenit actriță la Teatrul Evreiesc de Stat, pe care din 2012 îl conduce, dedicându-și experienţa, energia şi pasiunea pentru promovarea culturii idiş. Din 1990 a jucat pe scena Teatrului Național ,,I. L. Caragiale’’, unde a creat o Medeea memorabilă în Trilogia antică a lui Andrei Șerban. De-a lungul carierei sale, a colaborat cu numeroase teatre din țară, printre care se Teatrul Tineretului din Piatra Neamț, Odeon, Bulandra, Metropolis, Teatrul ,,Radu Stanca’’ din Sibiu și Teatrul Național din Craiova.

Contribuția sa adusă teatrului și filmului românesc a fost recompensată, de-a lungul vremii, cu numeroase distincții. Pe lângă premiile pentru Balanța, a primit titlul de ,,Actriţa şi Femeia anului 2003’’, acordat de Parlamentul European de la Strasbourg. În 2012 a fost decorată de către Președintele Franței cu Ordinul Artelor și Literelor în grad de Cavaler, iar în 2013 a fost distinsă cu Ordinul regal „Ordinul Nihil Sine Deo”.

La edțiția TIFF 2018 a reinterpretat pentru campania de imagine a festivalului, alături de actrița Oana Pellea, o secvență din Persona lui Ingmar Bergman, iar la ediția din acest an, actrița s-a aflat din nou în centrul campaniei vizuale TIFF, cu o scenă-cheie din Balanța.

Sâmbătă, 25 iunie, Maia Morgenstern a fost prezentă la TIFF și pentru premiera mondială a filmului Capra cu trei iezi (r. Victor Canache) în care joacă alături de Marius Bodochi, o reinterpretare horror a celebrei povești din folclor.

Comenteaza