Maia Morgenstern vine cu “Jocul regilor” la Cluj

Maia Morgenstern vine cu “Jocul regilor” la Cluj
Spectacolul pus în scenă la Teatrul Evreiesc din Bucureşti ajunge la Naţionalul clujean.

 Cunoscuta actriţă Maia Morgenstern este interpreta principală din spectacolul “Jocul regilor” de Pavel Kohout, care va fi prezentat la Teatrul Naţional din Cluj în 18 martie, de la ora 19:00. Piesa este montată de regizorul Felix Alexa, unul dintre cei mai apreciaţi tineri regizori români, iar din distribuţie mai fac parte Mircea Rusu şi Andrei Finţi.

 

“Jocul regilor” este o piesă de dragoste, cu trei personaje care alcătuiesc aşa-zisul “triunghi conjugal”, dar are în fundal fresca istorică a celui de-al Doilea Război Mondial. Elza, fostă cântăreaţă de operă, şi soţul ei, medic şi traducător, duc o viaţă comodă, în ciuda războiului. Doar cei doi ştiu însă că în pivniţa casei este găzduit Walter, un evreu refugiat de persecuţiile naziste. Interacţiunea celor trei balansează mereu între dramă şi farsă grotescă, punând în dezbatere destinul uman.

 

“O temă principală a piesei este dragostea. Că aceasta este oarbă e un adagiu curent şi plin de adevăr. Dar că o femeie poate iubi doi bărbaţi în acelaşi timp, morala nu acceptă. însă când a ţinut seama dragostea de morală? Şi poate că tocmai eroina piesei, care şi-a sacrificat viaţa din iubire pentru doi bărbaţi, este cea mai morală dintre cele trei personaje”, a scris Kohout despre piesa lui.

 

Felix Alexa a înscenat spectacolul la începutul lui 2008, la Teatrul Evreiesc de Stat din Bucureşti. “Felix Alexa a reuşit să păstreze echilibrul «umoral» atât de neobişnuit al textului, să dea desfăşurării scenice fluiditatea şi tensiunea indispensabile şi să colaboreze fără accidente cu actorii la desenul limpede şi totuşi mereu enigmatic al eroilor. Aceşti actori sunt Maia Morgenstern, Mircea Rusu şi Andrei Finţi, adică interpreţi de categorie grea, profesionişti autentici şi vedete pline de farmec; din combinarea tuturor acestor date rezultă un spectacol agreabil la modul inteligent”, a scris, la vremea aceea, criticul Alice Georgescu. Preţul biletelor la spectacol este cuprins între 30 şi 50 de lei.

 

Comunist, apoi anticomunist

 

Pavel Kohout , autorul piesei, este unul dintre scriitorii cehi implicaţi în mişcarea anticomunistă. Născut în 1928, el a fost, în tinereţe, susţinător fervent al comunismului, devenind, în anii ’70, un adversar al acestuia. A redactat împreună cu Vaclav Havel celebrul manifest anticomunist Charta 77. Kohout a scris piese de teatru şi scenarii de film, dar şi romane sau eseuri. A făcut şi regie, iar acest lucru se vede şi în “Jocul regilor”, scris în 1987, text cu certe calităţi scenice.

 

Comenteaza