Mănăşturul a gustat film de TIFF

Mănăşturul a gustat film de TIFF
Peste 3.000 de clujeni au ales să îşi petreacă serile la Mănăştur Open Air, locul unde rulează, gratuit, filme din cadrul Festivalului Internaţional de Film Transilvania.

Cu scaune pliante, pături, îmbrăcaţi cu hanorace, aproximativ 900 de clujeni au dorit să îşi petreacă seara trecută urmărind filmul "Misiune londoneză", proiectat în zona complexului Nora din cartierul Mănăştur. De la debutul festivalului peste 3.000 de spectatori au ales, serile, Mănăştur Open Air.

Răzvan are 24 ani şi nu poate urmări un film fără o bere şi seminţe. "Nu îmi place să las mizerie în urma mea", a spus Răzvan, scuipând elegant într-o pungă. El a mai văzut două filme în cadrul TIFF. "Am venit la film aici, pentru că locul este aproape de casa mea şi pentru că e gratuit. Oricum, mi-aş fi petrecut seara aici jucând tenis, aşa că am decis să vin la film", a mărturisit Răzvan, aducându-şi cu el un hanorac care să îi ţină de cald, dar şi o pătură pe care să se aşeze. "E bine că s-au adus filmele în cartierele Clujului şi m-aş bucura ca anul viitor să se găsească şi alte spaţii pentru proiecţiile în aer liber. Faptul că au amenajat această zonă este convenabil şi pentru bătrâni, care se deplasează mai greu", crede tânărul. Alţi clujeni şi-au luat cu ei scaune pliante, dar şi câţiva prieteni cu care să poată comenta filmul. Dat fiind că organizatorii nu au adus scaune pentru spectatori, ca în Piaţa Unirii, aici oamenii s-au aşezat direct pe iarbă.

Anda Covrişan, de 16 ani, ronţăia seminţe de zor în timp ce urmărea cu atenţie pelicula "Misiune londoneză", o comedie savuroasă, cu accente de parodie politică, o coproducţie Bulgaria - Ungaria - Macedonia - Marea Britanie. Tânăra se concentra în timpul fimului mai ales pe cele două subtitrări, în limbile engleză şi română. "E prima dată când vin aici şi îmi place foarte mult. Am mai văzut filme de genul ăsta doar la televizor", a spus adolescenta, împărţind pătura cu sora ei. Unii dintre spectatori au venit tocmai din Hasdeu sau din Iris pentru a vedea proiecţiile de film.

Codruţa Lazăr, de 35 ani, împreună cu trei prieteni, a părăsit zona de proiecţie înainte de finalul peliculei. "Am venit de curiozitate pentru că auzeam filmele de la mine de acasă. Mi se pare o idee bună faptul că au făcut proiecţia în cartier, însă nu prea mi-a plăcut filmul", a spus femeia. Mănăşturenii au râs cu lacrimi la mai multe momente din film. Atunci când doi bulgari interlopi eşuaţi în Londra fură raţe dintr-un parc, fără să ştie că animalele aveau cipuri implantate ca să poată fi găsite cu ajutorul unor sateliţi, spectatorii au explodat. De fapt, pelicula "Misiune londoneză" s-a vrut o satiră politică la adresa bulgarilor "integraţi" în Uniunea Europeană, la fel ca românii, doar de formă. Un alt moment savurat a fost cel în care preşedintele Bulgariei trebuie să ţină un discurs, însă speech-ul său a ajuns pe mâna unui... român "amabil" care îl uită într-o toaletă.

Potrivit estimărilor organizatorilor, în prima zi a TIFF 900 de persoane au participat la proiecţia de la Mănăştur Open Air, în cea de-a doua zi au fost 700 de spectatori, în cea de-a treia 1.000, iar luni, 800 de spectatori.

Popcorn movie < Kusturica

Mission London/ "Misiune londoneză" este unul dintre cele mai mari succese ale cinemaului bulgar din ultimii ani. Regizorul Dimitar Mitovski reuşeşte o joncţiune explozivă între un Kusturica şi un "popcorn movie", foarte agreabil la privit. Bulgarii şi românii nu sunt doar fraţi circumstanţiali în ceea ce priveşte integrarea în UE, ci şi în ceea ce ar putea fi rezumat drept esenţa balcanismului. Micile afaceri la limita supravieţuirii fac deliciul spectatorilor, sfidând logica occidentalilor. Ambasada Bulgariei la Londra este într-o debandadă totală. Ţara de-abia a intrat în UE, iar soţia preşedintelui vrea să organizeze o petrecere fastuoasă la care s-o invite pe însăşi Regina. Cum vor reuşi s-o convingă să participe?

 

Etichete
Comenteaza