Mariza şi Buena Vista Social Club, concertele anului 2013 la Cluj VIDEO

Mariza şi Buena Vista Social Club, concertele anului 2013 la Cluj VIDEO
Clujenii vor avea parte de două concerte de excepţie în prima jumătate a anului 2013: este vorba despre cunoscuta cântăreaţă de fado, Mariza şi întreaga orchestră Buena Vista Social Club. Surprizele muzicale au fost dezvăluite de Mircea Buteanu, manager Diesel Events, astăzi, la Realitatea FM Cluj.

"Cei de la Buena Vista Social Club au mai fost la Cluj, dar acum vin în formaţie completă: toţi cei care mai sunt în viaţă şi unica voce feminină din proiect, Omara Portuondo. Maritza a mai fost doar la Bucureşti, în 2010. Concertul ei de la Cluj va fi o premieră, iar cunoscătorii vor aprecia deoarece, artista a luat o pauză, nu a susţinut concerte o perioadă, a născut. Nu pot spune mai multe detalii despre aceste concerte. Datele exacte şi informaţiile de organizare vin direct de la artişti: depinde când sunt ei în turneu. Sper să nu fim în concurenţă cu alte evenimente de amploare, ce au loc în aceeaşi perioadă la Cluj. Totuşi, suntem încrezători că publicul avizat o să aprecieze evenimentele şi o să vină să îi vadă pe aceşti mari artişti ai muzicii internaţionale", a declarat Mircea Buteanu.

Buena Vista Social Club a fost un club exclusiv din Havana, unde se organizau petreceri, baluri şi concerte, devenind un loc de întâlnire a celor mai buni muzicieni din Cuba în anii 1940. La jumătate de secol după ce clubul respectiv s-a închis, în anii 90, chitaristul american Ry Cooder s-a întâlnit cu muzicianul cubanez Juan de Marcos Gonzalez. Povestea clubului a fost inspiraţia unei piese care a avut mare succes în vest.

Astfel, ansamblul a fost încurajat să se regrupeze la Amsterdam în 1998. Regizorul german Wim Wenders a filmat acest concert, după care s-a hotărât să continue filmările cu o serie de interviuri cu artiştii despre viaţa lor din Cuba. Astfel s-a conturat filmul documentar cu acelaşi nume, Buena Vista Social Club, care a câştigat o serie de premii.

Unii dintre artiştii din grupul Buena Vista Social Club au lansat ulterior albume pe cont propriu şi au colaborat cu artişti de renume internaţional din diverse genuri muzicale. Buena Vista Social Club a devenit un termen generic pentru a descrie genul spectacolelor şi lansărilor, fiind un termen echivalent cu Epoca de aur a muzicii cubaneze dintre anii 1930 şi 1950. Cei mai cunoscuţi artişti din ansamblu au fost Compay Segundo (d. 2003, la 95 de ani), Ruben Gonzalez (d. 2003, la 84 de ani) şi Ibrahim Ferrer (d. 2005, la 78 de ani).

Mariza, una dintre cele mai cunoscute cântăreţe de fado din Portugalia. Mariza, care a lansat primul său album de fado în 2001, "Fado em Mim", s-a făcut repede remarcată pe scena portugheză şi internaţională nu doar datorită imaginii sale - păr tuns scurt, blond platinat, ciorapi cu dungi colorate - dar şi nevoii ei de mişcare şi, mai ales, melodiilor sale când grave, când vesele. Născută în Mozabic, bunica sa i-a prezis cu mult timp înainte de a ajunge în Portugalia faptul că va ajunge o mare cântăreaţă.Tânăra a crescut la Mouraria, cartier istoric din Lisabona, prin care au trecut multe nume mari ale fado-ului. În anul 2000, ea era deja "revelaţia anului" şi "cea mai frumoasă voce de fado" din Portugalia.

În 2003, odată cu lansarea albumului "Fado Curvo", Mariza primeşte, din partea BBC, premiul pentru cea mai bună artistă europeană a anului.

La cel de-al treilea album, "Transparente", cântăreaţa portugheză se întâlneşte cu directorul artistic al celor mai mari muzicieni brazilieni, Jaques Morelenbaum, iar întâlnirea lor dă naştere unui fado metisat, cu tuşe sensibile.

Născut la începutul secolului al XIX-lea, în cartierele populare din Lisabona, în cercurile rău famate ale prostituatelor şi amatorilor de jocuri de noroc, fado-ul a câştigat saloanele elegante ale nobilimii şi burgheziei şi a însoţit, de-a lungul timpului, curente de gândire divergente: cântec subversiv, fado-ul a fost şi "imnul" oficial al regimului dictatorial al lui Salazar. De altfel, regimul avea drept deviză oficială "Dumnezeu, Patria şi Familia", care va deveni mai cunoscută sub denumirea celor trei "F": Fado, Fátima (sat în centrul Portugaliei, unde se spune că trei copii ar fi văzut-o, în mai multe rânduri, pe Fecioara Maria, în cursul anului 1917, n.r.) şi Fotbal.

 

 

Etichete
Comenteaza