Mastercard Festival Selection, la Cluj. Cristina Saccà: „Oamenii își doresc să trăiască experiențe memorabile''. Ce pregătește Mastercard pentru viitor, în România
- Scris de Anca Mureşan
- 19 Noi 2024, 10:38
- Cultură
- Ascultă știrea

Un studiu recent realizat de Mastercard arată că pasiunea pentru cinema în Europa este mai mare ca niciodată, 47% dintre europeni declarând că se simt mai fericiți atunci când vizionează un film. Aproape jumătate dintre consumatorii europeni au spus că participarea la o premieră sau întâlnirea cu actorul lor preferat ar fi o experiență unică.
Așa a luat naștere Mastercard Festival Selection, eveniment care a adus la Cluj-Napoca, la Cinema Victoria, filme multipremiate internațional, inclusiv la cele mai mari trei festivaluri de film din lume — Festivalul de Film de la Cannes, Festivalul Internațional de Film de la Veneția și Festivalul Internațional de Film de la Berlin.
Reporterii ZIUA de CLUJ au intrat în culisele acestui eveniment pilot și au stat de vorbă cu cu Cristina Saccà, Senior Vice President Consumer Marketing & Sponsorship Europe Mastercard.
Care este motivul pentru care Mastercard a ales România, mai precis Clujul, ca punct de pornire pentru acest program pilot?
„Am vrut să venim într-un oraș în care există o mare comunitate de tineri activi cultural. Clujul a
îndeplinit acest criteriu și, în plus, este și „casa” partenerului nostru – Festivalul Internațional de Film
Transilvania (TIFF). De asemenea, perioada înainte de sărbători, este perfectă pentru a vizionat filme pe marele ecran''.
Tema primei ediții Mastercard Festival Selection este ''speranța”. Se identifică aceasta cu valorile Mastercard sau a venit drept răspuns la cerințele publicului?
''Sunt mai multe aspecte pe care le-am avut în vedere. Când ne uităm la o industrie pe care intenționăm să o sponsorizăm, căutăm să vedem cum reflectă valorile și poziționarea noastră ca brand. Cinema, în mod specific, ne permite să privim lucrurile din perspective diferite, ne oferă multiple oportunități și reprezintă o sursă pentru a învăța lucruri noi. De aceea suntem prezenți aici, pentru că cinematografia reflectă angajamentul nostru față de una dintre valorile noastre fundamentale – inlcluziune. Ținând cont de
contextul mondial actual, când am selectat fimele pentru Mastercard Festival Selection (de la 7 șapte festivaluri, fiecare cu o selecție de câte 200 de filme), ne-am gândit ce anume ar putea da o perspectivă pozitivă asupra viitorului. Așa am ajuns la teme precum diversitatea, incluziunea și speranța, astfel că am selectat filme care vorbesc despre sustenabilitate, incluziune sau emanciparea femeilor.
Clujul a devenit un important hub cultural, în special în industria filmului. Cum a gândit Mastercard implicarea sa în comunitatea creativă locală și cum va face simțită prezența brandului în regiune?
''Avem nouă categorii prin care ne conectăm cu consumatorii, printre care călătoriile, muzica, cinematografia, gastronomia, artele și sportul, etc. Pe lângă TIFF, aici la Cluj, suntem parteneri și cu festivalul de muzică Electric Castle. Avem o întreagă strategie pentru tot ceea ce înseamnă muzică și, ca parte a acestei strategii, lasăm în mai multe țări ''Mastercard Artist Accelerator'' - un program în cadrul căruia identificăm tinere talente, le facilităm colaborarea cu un cântăreț sau intrumentist profesionist pentru lansarea primei piese sau a primului album. De asemnea, promovăm regiunea prin diferite experiențe de călătorii turistice. Dacă vorbim despre evenimentul de față, la Mastercard Festival Selection, participanții au avut oportunitatea de a vedea 10 filme, toate câștigătoare la marile festivaluri de film din lume, care nu au mai fost proiectate în România, sub forma unei experiențe VIP – cu covor roșu și sesiuni Q&A''.
Platforma ''Priceless.com'' pune accentul pe experințele de care se bucură posesorii de carduri Mastercard, nu doar pe produs. Cum por experiențe, precum Mastercard Festival Selection, să creeze o conexiune între consumatori și brandul Mastercard?
''Oamenii preferă experiențele. Am studiat fenomenul, am intervievat oameni, am urmărit pe ce anume își cheltui clienții noștri banii. Cheltuielile asociate călătoriilor, de exemplu, au înregistrat un avans semnificativ. Așa am înțeles că oamenii preferă să se bucure de experiențe, să facă lucruri în afara caselor lor. Ultimele date arată că, 77% dintre oameni plănuiesc să cheltuiască bani, pe experiențe anul acesta. Călătoriile, gastronomia și cinematografia sunt în topul preferințelor. În ceea ce privește cinematografia, 67% dintre respondenți doresc să vadă filme pe marile ecrane. Este o mare schimbare post-Covid, când cu toții ne-am îndreptat atenția spre platformele de streaming. Sunt foarte multe moduri în care poți interacționa și trăi experiențele, cum ar fi prin miros sau gust, de exemplu. Astăzi suntem în punctul în care a trăi momentul la maximum este esențial''.
Va extinde Mastercard programul de experiențe similare în România, poate chiar în domenii precum muzica sau artele digitale?
''Pe lângă film ș muzică, gastronomia este un alt domeniu de care suntem foarte interesați. Avem o strategie și aici, personalizată în funcție de speficiful locațiilor, vorbim, de exemplu, de restaurante pop-up, axate pe fine dining sau pe un gust specific, restaurante care au la bază sustenabilitatea – zero waste sau care abordează problemele mondiale actuale ce vora impacta viața nostră în viitor. În Bulgaria, de exemplu, există un restaurant care a pornit de la ideea dispariției albinelor''.
Amintim că, între 14 și 17 noiembrie 2024, Mastercard a adus la cinema Victoria o selecție de filme având ca temă centrală speranța, într-un format de experiențe condensate de tip festival.
Între filmele proiectate la Cluj-Napoca, în cadrul evenimentului, s-au numărat Moromeții 3, regizat de Stere Gulea, continuarea poveștii emblematice a familiei Moromete. După proiecție, a urmat o sesiune Q&A cu regizorul Stere Gulea, actrița Olimpia Melinte și producătorii Tudor Giurgiu și Oana Giurgiu.
Clujenii au putut viziona și filmul sud-coreean Sunt OK!, regizat de Kim Hye-young, câștigător al Crystal Bear (Gen K+) la Festivalul de Film de la Berlin 2024, producția Santosh, regizată de Sandhya Suri, nominalizat la Premiile Oscar 2025 pentru cel mai bun film internațional sau Amintirile unui trup ars de dorință, regizat de Antonella Sudasassi Furniss, câștigător al Premiului Publicului Panorama la Festivalul de Film de la Berlin 2024. Evenimentul s-a încheiat cu proiecția filmului Jocul lui Simon, regizat de Federico Luis, câștigător al Marelui Premiu Semaine de la Critique în cadrul Festivalului de Film de la Cannes 2024, la finalul proiecției fiind organizat un Q&A cu regizorul.
De menționat este faptul că, posesorii de carduri Mastercard au beneficiat de avantaje exclusive prin platforma www.priceless.com. Mastercard Festival Selection a oferit, așadar, o experiență cinematografică unică, incluzând momente speciale pe covorul roșu, experiențe VIP și discuții moderate de criticul de film Mihai Chirilov, alături de invitați speciali precum regizorii Tudor Giurgiu, Stere Gulea, Kim Hye-young și Federico Luis; producătorii Oana Giurgiu, Won Seok Song și Manrique Cortes; și actorii Olimpia Melinte, Sol Carballo Bolanos, Marilena Amato și Gennaro Scarica.