Mihai Chirilov: Ediţia din acest an a festivalului dedicat filmului românesc de la New York a fost cea mai reuşită

Mihai Chirilov: Ediţia din acest an a festivalului dedicat filmului românesc de la New York a fost cea mai reuşită
Ediţia 2012 a festivalului „Making Waves: New Romanian Cinema", ce continuă festivalul Filmului Românesc de la New York iniţiat în 2006, a fost cea mai reuşită de până acum, conform reacţiilor publicului, subliniază Mihai Chirilov, director artistic al festivalului, cunoscut şi ca director artistic al TIFF.
">

La festival au participat în acest an peste 3.000 de spectatori, în contextul în care festivalul s-a bucurat de o expunere amplă în presa americană, în publicaţii precum The New York Times, Village Voice, Wall Street Journal, Arts Info, Indiewire, Screen International, arată organizatorii.

„În conversațiile de la recepția de închidere, spectatorii, în egală măsură americani și români din diaspora, au apreciat admirativ că această ediție, realizată complet independent și fără sprijin financiar de la statul român, a fost cea mai reușită de pînă acum, declarîndu-și anticipat sprijinul pentru festivalul din 2013", a precizat Mihai Chirilov, reprezentant al Romanian Film Initative, organizatorul principal al festivalului şi director artistic al evenimentului. „E un festival făcut în regim complet independent, fără bani de la stat, cu fundraising şi donaţii entuziaste (o noutate pentru un eveniment românesc", a adăugat Chirilov, director artistic şi al Festivalului Internaţional de Film Transilvania.

Making Waves: New Romanian Cinema continuă spiritul Festivalului Filmului Românesc de la New York iniţiat în 2006 de Corina Şuteu, fostul preşedinte al ICR din metropola americană. Din board-ul festivalului Mihai Chirilov, director artistic, Scott Foundas, associate program director FSLC, și Oana Radu, manager al festivalului.

Festivalul s-a desfăşurat între 29 noiembrie - 5 decembrie la celebrul centru cultural Lincoln Center din New York şi a oferit publicului, pe parcursul a şapte zile, o selecție formată din 13 lungmetraje (incluzînd trei titluri din cariera regizorului Alexandru Tatos, acestuia fiindu-i dedicată o retrospectivă), 4 documentare și 7 scurtmetraje. În închiderea, din 5 decembrie, a avut loc proiecţia filmului „După dealuri", regizat de Cristian Mungiu, în prezenţa actriţelor din rolurile principale, Cosmina Stratan şi Cristina Flutur.

Festivalul a fost inaugurat cu 29 noiembrie, cu premiera new-yorkeză a filmului „Despre oameni și melci", în prezența regizorului Tudor Giurgiu și a actorilor Monica Bârlădeanu și Andi Vasluianu, celebrând totodată 40 de ani de la premiera filmului „Nunta de piatră", regia Dan Pița - Mircea Veroiu, în prezența actriței Ursula Wolcz, care în prezent este profesor de actorie la Universitatea Columbia.

Unul din filmele prezentate, „Secvenţe" a constituit şi punctul de plecare pentru programul Creative Freedom Through Cinema, conceput de Corina Șuteu și Jakab Orsos şi dedicat contextului socio-politic din România şi Ungaria, „rezervat analizei contextului sociopolitic din România și Ungaria, precum și investigării relației dintre domeniul artistic și orgoliile politice".

Making Waves: New Romanian Cinema a fost prezentat de Romanian Film Initiative (RFI) și Film Society of Lincoln Center (FSLC), în parteneriat cu Festivalul Internațional de Film Transilvania și Centrul Național al Cinematografiei, fiind susţinut financiar de Trust for Mutual Understanding, Blue Heron Foundation, de artistul vizual Adrian Ghenie și peste 300 de crowd-funders pe platforma Kickstarter, arată organizatorii.

 

Comenteaza