Mihai Măniuţiu va conduce Teatrul Naţional din Cluj

Mihai Măniuţiu va conduce Teatrul Naţional din Cluj
Ministerul Culturii a anunţat sâmbătă rezultatele finale ale concursului pentru postul de director general al instituţiei.
Trei candidaţi, toţi regizori de teatru, au participat la concursul de proiecte organizat de Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional (MCPN) zilele trecute pentru ocuparea postului de manager al Teatrului Naţional din Cluj. Dintre Mihai Măniuţiu, Sorin Misirianţu şi Gelu Badea, primul a obţinut nota cea mai mare în urma celor două probe. Măniuţiu va deveni director general al Naţionalului, unde a ocupat până acum funcţia de director artistic.

Concursul de proiecte de management a fost anunţat acum o lună de MCPN, sub autoritatea căruia funcţionează teatrul clujean, în urma încetării contractului de management al profesorului Ion Vartic. Acesta a condus Naţionalul din 2000, mizând pe spectacole de înaltă valoare estetică şi recuperări culturale, care să dea prestigiu instituţiei. O montare-eveniment care a intrat în istoria teatrului românesc în această perioadă este ultimul spectacol al legendarului regizor Vlad Mugur – “Hamlet” de Shakespeare. Alte producţii conforme cu programul managerial al lui Vartic au fost “Exact în acelaşi timp” de Gellu Naum, realizat de Mihai Măniuţiu, “Ubucureşti”, după Caragiale şi Jarry, creat de Mona Chirilă, “Mansardă la Paris” de Matei Vişniec, montat de Radu Afrim, sau “Purificare” de Sarah Kane, în versiunea lui Andrei Şerban.

Mihai Măniuţiu s-a născut în 1954, la Cluj. Şi-a făcut studiile de regie la Bucureşti, unde şi-a susţinut şi doctoratul în 2006. Este profesor al Facultăţii de Teatru şi Televiziune a Universităţii “Babeş-Bolyai”. A publicat 15 volume de teoria teatrului, eseu şi proză. Montează la Naţionalul clujean încă de la absolvirea facultăţii, în 1978, realizând până acum aproape 30 de spectacole, printre care antologicele “Macbeth” sau “Antoniu şi Cleopatra” de Shakespeare, “Lecţia” de Ionesco, “Omor în catedrală” de T.S. Eliot sau “Nunta”, pe un scenariu propriu. Cea mai recentă producţie a sa la Cluj, “Noaptea Walpurgiei” de V. Erofeev, a întrunit aprecierile criticii şi succesul de public. Mihai Măniuţiu a mai montat alte circa 60 de spectacole de teatru şi operă în ţară şi în străinătate.

“Electra” care a electrizat Franţa

La Cluj se va juca mâine, de la ora 19:00, în sala Teatrului Naţional, un spectacol memorabil al lui Mihai Măniuţiu de la Teatrul din Sibiu – “Electra” (foto) după Sofocle şi Euripide. Vechea tragedie greacă, în care e vorba de patimi omeneşti şi răzbunări sângeroase, este “adaptată” de regizor într-un spaţiu tradiţional românesc, mai ales prin muzica live a grupului maramureşean “Iza”. În “Electra” joacă, printre alţii, Mariana Presecan, Marian Râlea sau Ofelia Popii. Spectacolul a fost făcut în 2005 şi prezentat în toamna aceluiaşi an la Festivalul Francofoniei din Limoges. Spectatorii francezi, îmbrăcaţi în costume sobre şi rochii de seară opulente, au spart aproape podeaua elegantului Teatru de Operă, cerând întruna bisuri muzicienilor maramureşeni. Scena s-a repetat la toate reprezentaţiile din străinătate.


Comenteaza