Minciuni, traume, moarte

Minciuni, traume, moarte
Despre un divorţ, un şir de adevăruri ascunse, o sarcină pierdută şi un copil pus în faţa unei opţiuni dureroase este vorba în “Nader şi Sirin, o despărţire”, pelicula iraniană prezentată la TIFF în secţiunea “Supernova”.


Filmul regizat de Asghar Farhadi are un firesc atroce al naraţiunii, deşi vorbeşte despre lucruri mici, domestice, întâmplări care pot fi desprinse din viaţa oricui. E o dramă de familie, cu particularităţi ale societăţii persane, dar general-valabilă, pentru că e pur şi simplu omenească. Divorţul de soţia sa îl obligă pe Nader să găsească o femeie care să aibă grijă de casă şi de tatăl său, bolnav de Alzheimer. Pioasa Razieh, nu prea comunicativă, va pierde, aparent, în urma unui conflict cu angajatorul ei, sarcina pe care o are, iar procesul ce va urma va scoate la iveală detalii teribile ale vieţii celor două familii ale căror destine s-au intersectat.

Intriga extrem de amplă a filmului - care durează două ore - este impecabil condusă regizoral şi excelent interpretată. Momentele de tensiune se succed continuu, neexistând deloc timpi morţi, însă suspansul nu este unul senzaţionalist, ci provoacă empatia privitorului. Alerteţea camerei de filmat, care înregistrează cadre mobile, ca-n viaţă, frânturi de imagini uneori, cu focusul pe chipurile personajelor, se regăseşte şi în jocul intens al actorilor. Fie că e vorba de eroii principali, Razieh şi Nader - Leila Hatami şi Peyman Moadi, în două partituri exemplare -, fie că e vorba de copii sau de tatăl bolnav, cu rol aproape mut, toţi interpreţii reuşesc să construiască atmosfera densă, apăsătoare a filmului. "Nader şi Sirin" este o peliculă compactă, în ciuda lungimii sale, iar unele momente au o tensiune cvasi-insuportabilă, aruncând parcă spectatorii în însăşi pulsaţia acţiunii.

Ambiguitatea vinovăţiei ar fi tema de subtext a producţiei iraniene. Razieh, mereu atentă la preceptele Coranului, minte pentru a-şi ajuta soţul, şomer îndatorat până peste cap, Nader minte pentru a-şi salva familia de o despărţire definitivă, temperamentele diferite se înfruntă, iar finalul, dureros de simplu şi de nelămurit, face din "Nader şi Sirin" un film oriental pentru uzul întregii planete. "Nader şi Sirin" mai poate fi urmărit duminică, 12 iunie, de la ora 16:00, la Casa de Cultură a Studenţilor. Secţiunea "Supernova" a TIFF este prezentată de Electrogrup.

 

 

Etichete
Comenteaza