Mozart şi-a ales câştigătorii. Cine calcă pe urmele marelui maestru

Mozart şi-a ales câştigătorii. Cine calcă pe urmele marelui maestru
Marele câştigător al celei de-a XXIV ediţii a Concursului de Interpretare din cadrul Festivalului Mozart este un elev de 17 ani.

 

Desfăşurată la sfârşit de săptămână în Sala Studio a Academiei de Muzică Gheorghe Dima, competiţia a fost dedicată tinerilor pianişti care au dorit să pătrundă în tainele interpretării muzicii mozartiene. 

Concursul a reunit 17 concurenţi din toată ţara, de la cei mai mici până la tinerii de 25 de ani, ce au trebuit să interpreteze în cele două etape organizate două lucrări la alegere din cele propuse de organizatori.

Premiul I, în valoare de 2.500 lei, i-a revenit lui Cadmiel Boţac, elev al Colegiului de Muzică „Sigismund Toduţă" din Cluj-Napoca, iar premiul al II-lea, de 2000 de lei, a mers către Diószegi Benjámin, student la Academia de Muzică Gheorghe Dima şi Veress Gáspár, student la Academia de Muzică Ferenc Liszt din Budapesta.

Luând în considerare faptul că la ediţiile precedente laureaţii secţiunii pian a Concursului Mozart au studiat alături de profesoara Gerda Türk, anul acesta organizatorii au acordat o distincţie specială, în memoria acesteia. Pentru prima oară, cel mai tânăr pianist admis în etapa a doua, nepremiat de juriu, a fost recompensat cu un premiu în valoare de 1000 lei. Acesta a fost acordat elevei Cristiana Dragoş-Roman, din clasa a VII-a.

De asemenea, câştigătorii au primit din partea unei edituri partituri ale sonatelor, respectiv ale variaţiunilor de Mozart în ediţia Neue Mozart Ausgabe.

Jurizarea concurenţilor a fost realizată de personalităţi artistice de anvergură internaţională. Astfel, preşedintele prelşedintele acestuia a fost Martin Hughes, de la Universitatea de Muzică din Viena, din componenţa juriului fîăcând parte Adriana Bera (Academia de Muzică „Gheorghe Dima" din Cluj-Napoca), Dana Borșan (Universitatea Națională de Muzică din București), Sorin Dogariu (Facultatea de Muzică a Universității de Vest din Timișoara) şi Horváth Zoltán (Colegiul de Muzică Sigismund Toduță din Cluj-Napoca).

Cea de a XXIV-a ediţie a Festivalului Mozart se desfăşoară între 5 şi 12 decembrie, timp în care melomanii clujeni se vor putea delecta din nou cu muzică de cea mai bună calitate, în interpretări de excepţie.

Comenteaza