Musical educativ la Teatrul Maghiar

Musical educativ la Teatrul Maghiar
Una dintre cele două premiere ale lunii martie la Teatrul Maghiar de Stat din Cluj-Napoca se adresează cu precădere copiilor şi va fi prezentat sub forma unui musical care însă are şi valenţe educative, conform realizatorilor.

Este vorba de "Vrăjitorul din Oz", adaptat de Zalan Tibor după F. L. Baum, în regia lui Zoltan Puskas, de la Teatrul din Novi Sad. Regizorul a precizat că pentru el copiii reprezintă cel mai dificil public. "Este foarte greu să regizezi un spectacol pentru copii, ei reprezintă publicul cel mai critic, deoarece nu urmează convenţiile din teatru. Totodată urmăresc în spectacolele adresate lor să existe ceva educativ. Copilul trebuie respectat în teatru, mă revoltă când văd spectacole pentru copii slab realizate", a declarat Puskas. El a menţionat că a mai regizat un spectacol similar, la Novi Sad, însă faţă de acela diferă atât coregrafia şi decorurile, cât şi inserţia unor aluzii politico-sociale, mai exact este vorba de persoanele marginalizate, care tind să fie mai puţin remarcate de societate. Directorul adjunct al Teatrului Maghiar din Cluj, Visky Andras, a arătat că instituţia este preocupată de spectacolele pentru copii şi părinţi. "Este inevitabil să ne adresăm tinerei generaţii şi cred că în acest caz musicalul e mijlocul cel mai potrivit. Avem nevoie de un spectacol care le place actorilor", a punctat Visky.

Muzica a fost realizată de argentinianul Andres Mariano Ortega şi de Edvin Eros, un compozitor maghiar care scrie melodii pentru trupe pop cunoscute din Ungaria. Coregrafia reprezintă un amalgam de mai multe stiluri de dans.

Coregrafia e semnată de Ildiko Gyenes, iar costumele sunt realizate de Andreea Ladenyak. Din ditribuţie fac parte, între alţii, Csilla Albert, Gabor Viola, Csongor Collo, Lorand Vata şi Andrea Vindis. Premiera spectacolului "Vrăjitorul din Oz" va avea loc în 6 martie, la ora 20. Vezi imagini de la repetiţia de astăzi, în galeria foto a acestei ştiri.

Comenteaza