Muzica e pe înțelesul copiilor la Classic for Kids – Carnavalul animalelor

Muzica e pe înțelesul copiilor la Classic for Kids – Carnavalul animalelor

Călătoria în universul magic al animalelor, pe notele compozitorului francez Camille Saint – Saëns, continuă. Classic for Kids – Carnavalul animalelor, spectacol imaginat de Bogdan Vaida (pianist) și Anamaria Meza (compozitoare) ajunge în luna mai în următoarele spații din Cluj și Maramureș:

  • Școala Gimnazială nr.2 | Sighetu Marmației, 10 mai, ora 11:00
  • Școala Gimnazială „Florea Mureșanu” | Suciu de Sus, 11 mai, ora 12:00
  • Sub Stejar | Târgu Lăpuș, 12 mai, ora 14:00
  • Biserica Ortodoxă din Vechea | comuna Chinteni, 19 mai, ora 17:00
  • Căminul Cultural Vad | Vad, 15 mai, ora 12:00
  • Școala Gimnazială „Ioan Bujor” | Petreștii de Jos, 24 mai, ora 9:30
  • QUB Space | Cluj-Napoca, 25 mai, ora 12:00

Evenimentele de la asociația „Sub Stejar”, Biserica Ortodoxă din Vechea și QUB Space sunt destinate publicului larg, iar accesul este gratuit, în baza unei rezervări pe www.kids.classicunlimited.ro.

Copiii de la 7 la 12 ani vor porni într-o aventură muzicală plină de vervă, ludică și didactică și își vor petrece timpul cu voioșie și folos printre instrumente. Gândit în 3 părți, Classic for Kids – Carnavalul animalelor prezintă: un miniconcert de pian cu povești din lumea animalelor, un atelier interactiv de ritm și improvizație și un exploratoriu de instrumente muzicale, care le permite celor mici să descopere în mod ingenios gustul muzicii.

Miniconcertul și poveștile care-l însoțesc au ca scop atât stimularea curiozității copiilor față de muzica clasică, făcând-o accesibilă și plăcută în același timp, cât și dezvoltarea imaginației. Piese muzicale adaptate nivelului lor de înțelegere îi vor învăța ce înseamnă să fii spectator la un concert, cum se ascultă conștient o lucrare muzicală și cum pot fi urmărite momentele acesteia.

Atelierul muzical își propune familiarizarea copiilor cu ritmul prin folosirea tehnicilor de body percussion și a unor instrumente simple de percuție. Body percussion înseamnă folosirea propriului corp ca instrument de percuție, antrenând atenția pe toate planurile: conștientizare, concentrare, memorare și coordonare, pentru executarea unor scheme ritmice însoțite de fragmente muzicale, adaptate nivelului de competență al fiecărui grup de copii.

Exploratoriul de instrumente muzicale îi invită pe copii să descopere specificul acestora prin înțelegerea utilității lor și a felului în care se produc sunetele. Pentru curioși și inventivi, organizatorii au pregătit idei și materiale pentru crearea de instrumente muzicale.

Bogdan Vaida aduce muzica clasică mai aproape de oameni prin turneul Classic Unlimited. El a absolvit Academia de Muzică din Cluj, apoi și-a continuat studiile în Germania, la Hochschule für Musik Freiburg. A cântat și a trăit mult timp la Freiburg, unde, în 2015 a demarat proiectul Klassik Mittendrin. De atunci și până în present, Bogdan Vaida a susținut, în cadrul turneelor Klassik Mittendrin și Classic Unlimited, peste 100 de concerte în cele mai neașteptate locuri din România, Germania și Elveția.

Anamaria Meza, compozitoarea care a scris piesa „Vânătoarea” și a pregătit atelierul de muzică pentru proiectul Classic for Kids, a colaborat de-a lungul timpului cu muzicieni și proiecte de excepție: compozitoarea Violeta Dinescu (Oldenburg), mezzosoprana Christina Ascher și Janus Ensemble (Karlsruhe), pianista Claudia Bigos (Braunschweig), formația Trio Contraste (Cluj-Napoca), „Young famous orchestra” (Cluj-Napoca), și, bineînțeles, cu Bogdan Vaida în cadrul proiectului Classic Unlimited și Classic for Kids.

 

Comenteaza