Muzicianul israelian Avner Levav concertează la Cluj

Muzicianul israelian Avner Levav concertează la Cluj
Artistul și muzicianul Avner Levav (Israel) va susţine un recital sâmbătă, 9 iulie, de la ora 18:30, la Muzeul Etnografic din Cluj-Napoca.

Fiu al unor supraviețuitori ai Holocaustului originari din România, Levav spune povestea propriei sale familii, marcată de durerea reabilitării în urma grelelor încercări suferite în timpul acestuia.

În Israel, trăiesc 400.000 de evrei care provin din România. Ei și-au întemeiat case și familii și au transmis întregului Israel culoarea și frumusețea României, plăcerea de viață și căldura sufletească a românilor, expunând până în prezent, în casele lor, o mică Românie.

Cu toate că a produs nenumărate victime, a distrus destine și a destrămat familii, Holocaustul a eșuat. Israelul de astăzi este dovada vie a faptului că, în pofida tuturor greutăților și încercărilor, binele a învins răul, iar viața a învins moartea.

„Am fost în Polonia într-o delegație cu școala unde lucrez. Pentru prima oară am stat în față în față cu reminiscențele ororilor. Sunt a doua generație a supraviețuitorilor Holocaustului. Părinții mei au emigrat din România după război. Ca urmare a călătoriei în Polonia mi-am așternut amintirile din copilărie - un copil care s-a transformat în adolescent și mai târziu a devenit om matur, locuind într-un moshav german în Israel.

Tata s-a născut la Iași. A fost în Trenul Morții și pe urmă l-au trimis la muncă obligatorie. Mama s-a născut la Suceava. A fost trimisă în Transnistria, unde și-a pierdut cea mai mare parte a familiei. Alonei Abba, unde m-am născut, este un moshav german locuit de supraviețuitori ai Holocaustului care au emigrat din România. Noi, copiii, am crescut în umbra apăsătoare a ferocităților războiului, transmisă de generația părinților", a spus artistul.

„Copilăria părinților, afectată de Holocaust, este povestită într-un mod deosebit de convingător și emoționant. La fel de emoționantă este și copilăria celei de a doua generații, a celor născuți după război. De fapt, ei au trăit zi de zi trauma și ororile Holocaustului.

Este o poveste impresionantă, care cucerește publicul printr-o prezentare estetică, îmbinată cu povestiri, cântece și muzică, care se completează între ele creând o poveste emoționantă pe care o recomand cu căldură", spune Batya Gilad, directorul Centrului de Documentare al Evreilor din Polonia din cadrul instituției Lohamei HaGeta'ot (Luptătorii din Ghetto).

Comenteaza