Nano-biblia tipărită pe titan va fi expusă la Cluj

Nano-biblia tipărită pe titan va fi expusă la Cluj
Colecția cuprinde biblii în miniatură. Exemplare asemănătoare au fost transportate de astronautul Edgar Mitchell pe Lună.

Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei expune la sediul central din str. C. Daicoviciu nr. 2. 130 de exemplare ale Cărții Sfinte, într-o expoziţie intitulată "Cartea care poate schimba lumea".

"De la Capul Nord până la Capul Bunei Speranțe, în Africa, în Europa aproape în toate țările am fost, în Australia. Și din toate țările am cumpărat câte o biblie. Cea mai veche pe care o am în colecție este o biblie din 1701, în limba germană, tradusă de Martin Luther. Este originală. Facsimile mai multe am și în română sau maghiară. Dar cele mai interesante sunt bibliile în miniatură", relatează colecționarul Florin Stoica.

El a explicat că una dintre bibliile în miniatură este tipărită pe o bucățică pătrată de titan care are latură de numai 4 mm, montată pe o cruciuliță de aur, şi are proprietatea de a rezista la temperaturi foarte ridicate, pană la 1.000 de grade Celsius. Nano-biblia conține "Noul și Vechiul Testament", respectiv 956 de pagini. Pe micuța suprafață sunt inscripționate nu mai puțin de 748.000 de cuvinte care nu pot fi citite decât la microscop.

'Într-un milimetru există o mie de liniuțe care nu se ating. Asta este cea mai mică biblie, am și certificat pentru ea. Nu poate fi citită decât la un microscop special', a mai spus Stoica. Colecția cuprinde și alte biblii în miniatură, dintre care una cu laturile de 3, respectiv 4 centimetri, care are 1.245 de pagini. Mai multe exemplare asemănătoare au ajuns cu misiuniile spațiale pe Lună.

Printre exponate se poate regăsi în facsimil "Biblia de la București "sau "Biblia lui Şerban Vodă Cantacuzino", tipărită în anul 1688, dar şi "Biblia în limba maghiară", în original, tradusă de Karoly Gaspar, tipărită în 1764. Nu lipseste din colecție cea mai mică tipăritură, "Rugăciunea Tatăl Nostru", scrisă în şapte limbi, carte învelită în coperţi din piele şi tipărită cu litere din aur.

Cărţile îi aparţin clujeanului Florian Stoica, fiind achiziţionate de colecţionar în timpul călătoriilor sale. Expoziţia este deschisă publicului pană în 21 noiembrie, conform programului de toamnă: marți, joi, vineri, sâmbătă: 10:00-16:00, miercuri: 12:00-18:00, duminică, luni: închis.

Etichete
Comenteaza