Nu te mai saturi de artă. Toamna aceasta mai numără un festival de teatru, dans şi video

Nu te mai saturi de artă. Toamna aceasta mai numără un festival de teatru, dans şi video
Festivalul Temps d’Images, produs de Asociaţia Colectiv A şi ajuns la cea de-a VII-a ediţie, continuă demersul de a presenta interacţiunea dintre dans, teatru şi video pe scena contemporană de artele spectacolului.

Artiştii invitaţi vin în acest an din Belgia, SUA, Corea, Franţa, Germania, Polonia, Republica Moldova, Serbia şi România pentru a-i bucura pe clujeni cu 18 spectacole de teatru şi dans contemporan. Tema festivalului în acest an este "Ce ne hrăneşte?", adresând publicului, dar şi artiştilor invitaţi în festival, întrebarea cu atenţie egală spre hrana fizică şi cea spirituală.

"Tema de anul acesta este "Ce ne hrăneşte?".Înainte să ne apucăm de pregătirea acestei ediţii ne-am propus să facem o evaluare a ceea ce am făcut până în prezent, şi să vedem ce a fost bine, cum am putea să îmbunătăţim şi ce ne mai motivează să continuăm festivalul şi practic întrebarea "ce ne mai motivează?" a venit sub altă formă, şi anume "ce ne hrăneşte?" făcând acest festival. Am încercat să ne găsim răspunsurile, după care ne-am dat seama că această întrebare are un potenţial destul de mare şi ar putea să devină tema de anul acesta a festivalului şi am vrut să o transferăm atât asupra artiştilor pe care îi avem invitaţi şi care ne hrănesc, cât şi asupra publicului. Ceea ce ne motivează pe noi să continuăm şi în condiţii extreme este tocmai reacţia publicului care ne arată că e nevoie de noi şi e nevoie de acest festival", a spus Miki Branişte, directorul festivalului.

Ceea ce nu trebuie ratat în această ediţie este cel mai recent spectacol al Geaninei Cărbunariu, artista asociat al ediţiei din acest an , De vânzare (For Sale), care va avea două reprezentaţii în data de 11 noiembrie , la Sala Studio a Teatrului Maghiar de Stat.

De asemenea, prezentările şi dezbaterile din cadrul festivalului vor oferi ocazia publicului să descopere artiştii din spatele spectacolelor prezentate sau să se întâlnească cu invitaţi care declinează din punct de vedere social şi artistic tema hranei.

Trei ateliere intensive vor avea loc pe parcursul festivalului: un atelier de gândire critică, un atelier de intermediere culturală şi dezvoltarea publicului şi un atelier interdisciplinar.
Nu trebuie ratată nici expoziţia cu lucrări video ale artistului Ciprian Mureşan şi nouă proiecţii de film printre care şi filmul Paşaport de Germnania, regizat de Răzvan Georgescu şi prezentat în premieră la Cluj în cadrul Temps d'Image , în data de 12 noiembrie 2014.

Din data de 13 noiembrie va fi lansată Platforma Independentă de Artele Spectacolului, eveniment dedicat creatorilor independenţi ce activează în România în domeniul teatrului, dansului şi al performance-ului. Tema ediţiei din acest an a Platformei este "Trecutul a murit?" şi chestionează felul în care spectacolul din România abordează rescrierea trecutului din perspectiva ideologiilor prezentului şi relaţia tensionată pe care societatea o întreţine cu propia memorie.

Din cauza bugetului mai mic din acest an, festivalul nu se extinde, ci organizatorii caută să facă evenimente calitative, pe care le pot acoperi.

"Lumea spune că se simte că un mai avem o putere de a aduce spectacole mari din afară. E adevărat acest lucru, dar cred că ar trebui să ne uităm puţin la condiţiile care au dus la acest lucru. Întotdeauna în invitarea marilor producţii am colaborat cu diferite instituţii, centre culturale străine sau partenere de la Bucureşti , am avut şi fodnrui europene timp de trei an şi astfel reuşeam să ne coordonăm. Condiţiile economice în care ne desfăşurăm cu toţii activitatea lasă urme şi asupra programării artistice", a mai spus Miki Branişte.

Spaţiile în care se desfăşoară festivalul sunt Fabrica de Pensule, Sala Radio, Teatrul Maghiar de Stat, Casa Tranzit, Reactor de creaţie şi experimentat, ZUG.zone, Cinema Victoria, Facultatea de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării, Cafeneaua La Cizmărie, Liceul Mihai Eminescu, Piaţa Flora şi Piaţa Hermes.

Comenteaza