O biserică de lemn din Sălaj, mutată la Cluj. Casa în care se făceau slujbele, renovată cu bani europeni

O casă tradiţională din lemn cu acoperiş de paie, datând din prima jumătate a sec. al XVIII-lea, aflată pe lista monumentelor istorice şi catalogată de specialiştii în etnografie ca fiind cea mai veche şi mai importantă din Sălaj, a fost reabilitată printr-un proiect european.
Gospodăria ţărănească ce include casa, o şură tradiţională, un găbânaş (magazie n. red.) şi o oloire (instalaţie de producere a uleiului n. red.) a fost inaugurată în prezenţa oficialităţilor locale şi judeţene şi a sute de localnici.
Cunoscută drept "Casa Lupuţ din Cizer", imobilul, care era înainte de reabilitare la un pas de colaps, cu acoperişul din paie distrus în mare parte şi structura de lemn putrezită, a avut, de-a lungul vremii, inclusiv destinaţia de biserică, numele lui fiind legat şi de un alt monument reprezentativ din localitate, biserica de lemn a lui Horea, mutată între timp la Muzeul Etnografic al Transilvaniei din Cluj-Napoca.
Construită iniţial lângă o vale şi fiind inundată aproape în fiecare primăvară, casa a fost mutată, pentru a fi salvată, în spatele şcolii noi, în 1987. Casa are o valoare arhitecturală deosebită, datorită vechimii, amplorii construcţiei. Valoarea ei derivă şi din faptul că este una din ultimele case cu paie, fiind reprezentativă pentru toată regiunea de sub Meseş.
"În urmă cu vreo 40 de ani, într-o notiţă în ziarul Scânteia am citit că în Cizer este o casă care ar fi bine să fie transformată în muzeu. Am încercat atunci, prin puterile mele, şi am determinat Muzeul Judeţean Zalău s-o cumpere. A cumpărat-o, că a fost acolo, pe vale, casa lui Ioan a Giurchii Floroaie, la numărul 464, şi cu carele CAP-ului am adus casa şi am pus-o unde este.
Un aport deosebit l-a avut atunci un muzeograf de suflet, un sălăjean de-al nostru, Ioan Augustin Goia, care a făcut-o până la acel stadiu. Dar soarta l-a dus la Cluj, nu s-a mai ocupat nimeni de casă şi a început să se deterioreze. În anul 2000, 'cuşma' era spartă şi venea iarna. Cu forţe locale şi oameni inimoşi am reacoperit-o. Dar paiele nu rezistă şi aşa că din nou s-a deteriorat", a declarat, la festivitatea de inaugurare, învăţătorul Petru Galiş, unul din iniţiatorii şi susţinătorii proiectului.
Casa este amplasată actualmente în spatele şcolii ce poartă numele fostului conducător al răscoalei ţărăneşti de la 1784 din Transilvania, Vasile Ursu, cunoscut ca Horea, ce şi-a legat destinul de localitatea sălăjeană prin biserica ce a clădit-o aici către finalul secolului al XVIII-lea.
Casa a fost declarată monument istoric în 2004. Aflată iniţial în proprietatea Muzeului Judeţean de Istorie şi Artă Zalău, ea a trecut în 2009 în posesia administraţiei locale din Cizer, care şi-a dorit punerea în valoare a monumentului istoric prin realizarea într-un nou amplasament a unei gospodării tradiţionale, care să includă şi alte construcţii specifice zonei.
Intenţiile s-au concretizat în 2016, atunci când administraţia locală a semnat contractul pentru realizarea gospodăriei, cu o firmă specializată în reabilitări de monumente istorice din Baia Mare, lucrările fiind finalizate în acest an.
Proiectul cu titlul "Restaurare, consolidare şi amenajare gospodărie ţărănească Casa Lupuţ din localitatea Cizer" a fost realizat prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală, program finanţat de Uniunea Europeană şi Guvernul României.