O comisie internaţională pentru fenomenul Medjugorje

O comisie internaţională pentru fenomenul Medjugorje

“O comisie internaţională de investigaţie a cazului Medjugorje a fost înfiinţată sub conducerea Cardinalului Camillo Ruini şi ţinând de Congregaţia pentru Doctrina Credinţei”, se spune într-o notă din 17 martie a.c. a biroului de presă al Vaticanului.

 

“Comisia amintită – formată din Cardinali, Episcopi, specialişti şi experţi – va lucra în privat, trimiţând rezultatele investigaţiilor autorităţii dicasterului”. Sarcina comisiei va fi deci să studieze aşa-numitele apariţii mariane de la Medjugorje. Fenomenul Medjugorje e un subiect de diviziune între catolici încă din 1981, când şase tineri din acest mic oraş – pe atunci parte a Iugoslaviei, astăzi din Bosnia-Herţegovina – au afirmat că au primit mesaje de la Fecioara Maria.

 

 “Vizionarii” pretind că apariţiile şi mesajele continuă să vină după un anumit program. Se estimează că 30 de milioane de credincioşi au sosit aici în urma pretinselor apariţii, unii raportând experienţe spirituale deosebite. Ierarhia catolică locală priveşte însă cu scepticism fenomenul, iar Episcopul Ratko Peric al Diecezei de Mostar, pe teritoriul căreia se află Medjugorje, a subliniat, în repetate rânduri, că apariţiile nu pot fi oficial considerate, încă, autentice. Aceasta nu opreşte organizarea de pelerinaje acolo, uneori chiar cu formă oficială, de către parohii şi dieceze, fapt nepotrivit în condiţiile în care Biserica nu s-a pronunţat.

 

Cel mai recent incident de acest gen a fost vizita Cardinalului Christoph Schonborn, care s-a aflat la Medjugorje de Anul Nou. El a declarat că se află într-o vizită privată, cu toate acestea a celebrat Liturghii publice, s-a întâlnit cu vizionarii şi a acordat interviuri, în care vorbea, printre altele, de “multele roade” (în sensul de vocaţii, convertiri şi redescoperire a credinţei) aduse de Medjugorje.

 

Episcopul Peric a răspuns public, criticând vizita prelatului austriac. Cardinalul Schonborn s-a întâlnit apoi, pe 15 ianuarie, cu Papa, tema Medjugorje fiind, probabil, atinsă în timpul discuţiilor. De fapt, unii presupun că tocmai această întâlnire din ianuarie, plus conflictul dintre Episcopul Peric şi Cardinalul Schonborn, ar fi provocat decizia – de mult timp aşteptată – a înfiinţării de către Vatican a unei comisii care să investigheze oficial fenomenele. în afara numelui preşedintelui comisiei nu a fost făcut cunoscut niciun alt nume.

 

(catholica.ro)

 

Comenteaza