Papa s-a interesat de soarta românilor din Italia

Papa s-a interesat de soarta românilor din Italia
Benedict al XVI-lea cunoaşte situaţia economică din România. Episcopul Florentin Crihălmeanu a avut săptămâna trecută un dialog cu suveranul pontif.

 Papa Benedict al XVI-lea este la curent cu situaţia economică din România, precum şi cu emigrarea românilor în străinătate. Aceasta a fost una din concluziile întrevederii private pe care episcopul greco-catolic de Cluj-Gherla, PS Florentin Crihălmeanu, a avut-o la Roma cu suveranul pontif.

 

Florentin Crihălmeanu a participat în 12 februarie la o întâlnire a episcopilor-greco-catolici şi romano-catolici din România cu Papa Benedict al XVI-lea. O astfel de întâlnire are loc o dată la cinci ani, iar în cadrul ei episcopul greco-catolic de Cluj-Gherla a avut o întrevedere privată de 20 de minute cu papa. Papa Bendict al XVI-lea i-a sfătuit pe episcopii greco-catolici şi romano-catolici din România să aibă iniţiative comune cu ortodocşii, în privinţa calităţii familiei, a grijii pentru tineri, a moralităţii societăţii şi a emigranţilor români.

 

Episcopul clujean a menţionat că ortodocşilor li se oferă în prezent posibilitatea de a sluji alternativ în biserici catolice din străinătate. “în prezent, preoţii ortodocşi sunt primiţi la slujire prin alternanţă în biserici romano-catolice, iar acolo unde nu există biserici ortodoxe credincioşii sunt primiţi la slujbele de rit latin. în Roma, unde nu există o tradiţie de slujire ortodoxă românească, nimeni nu s-a opus când s-a înfiinţat episcopia ortodoxă română acolo”, a explicat episcopul.

 

PS Florentin Crihălmeanu a precizat însă că în ultima perioadă dialogul ecumenic între catolicism şi ortodoxie progresează mai degrabă prin intermediul Rusiei, după numirea noului patriarh Chiril: “Rusia trimite la marile sărbători reprezentanţi la Vatican, iar de acolo sunt trimişi, de asemenea, reprezentanţi la Moscova”.

 

Episcopul clujean a subliniat, în schimb, că dialogul ecumenic cu Biserica Ortodoxă Română (BOR) a înregistrat un declin în ultima perioadă, după decretul BOR care interzice credincioşilor participarea (iar clericilor slujirea) la Tainele Liturgice unui altui cult. Interdicţia a venit ca urmare a scandalului generat de gestul mitropolitului ortodox al Banatului, îPS Nicolae Corneanu, care s-a împărtăşit împreună cu reprezentanţi ai cultului greco-catolic.

 

Propuneri pentru “Fericiţi martiri”

 

Pe lângă întrevederea cu papa, episcopii români s-au întâlnit la Roma şi cu reprezentanţi italieni din diferite structuri ale Bisericii Catolice. Unul din aspectele discutate a fost declararea ca “Fericiţi martiri” a mai multor episcopi greco-catolici care au suferit în închisorile comuniste. Printre aceştia se numără Valeriu Traian Frenţiu, Iuliu Hossu şi Ioan Suciu.

 

Comenteaza