Pasionat de Europa de Est, spectator din Franţa al evenimentelor din 1989, preia frâiele uneia din cele mai dinamice instituţii culturale din Cluj

Pasionat de Europa de Est, spectator din Franţa al evenimentelor din 1989, preia frâiele uneia din cele mai dinamice instituţii culturale din Cluj
"Am fost impresionat de revoluţia din România din 1989, pe care am urmărit-o la televizor. Steagul acela găurit a fost impresionant. Vin acum să văd ce se află în spatele găurii respective", explică pentru ZIUA de CLUJ, Benoît Bavouset, care va prelua din 1 septembrie conducerea Institutului Francez din Cluj, una din instituţiile cele mai active în peisajul cultural clujean.

"Am urmărit revoluţia din România în direct la televizor şi am fost foarte mişcat. Sunt conştient că ceea ce se vedea putea să nu corespundă întru totul realitatăţii, însă m-a marcat, m-a impresionat tricolorul acela <găurit> (cu stema socialistă decupată, n.red.). Cred că este cel mai frumos steag. Sunt interesat în general de Europa de Est, iar acum vin să văd ce se află în spatele acelei <găuri>", povesteşte Benoît Bavouset, viitorul director, din 1 septembrie, al Institutului Francez din Cluj. Cu oczia evenimentului de sărbătorire a zilei naţionale a Franţei el a purtat un dialog informal cu reporterul ZIUA de CLUJ despre priorităţile viitorului său mandat şi contextul în care a fost nominalizat în funcţie.

De precizat că Institutul Francez din Cluj, devenit recent Direcţie Regională a Institutului Francez din România este una din instituţiile cele mai active în mediul educaţional şi cultural din municipiu, fiind partener în aproape toate festivalurile mai mari din oraş, TIFF, Toamna Muzicală Clujeană, Temps d'Images, Comedy Cluj, prezentând totodată şi evenimente proprii, precum "Tres courts" sau "Zilele filmele francofon".

Benoît Bavouset este director al Şcolii superioare de artă din Limoges, Franţa, aflată în subordinea Ministerului Culturii şi Comunicării. El a mai vizitat în trecut Clujul, în cadrul unui proiect artistic şi a precizat că a fost selectat pentru această funcţie, după ce şi-a depus aplicaţia, fiind în general interesat de Europa de Est.

Bavouset a mărturisit că între prirotiăţile sala în viitrul mandat se vor afla medicina, ştiut fiind faptul că numeroşi vorbitori de franceză, inclusiv francezi, studiază medicina la Cluj, respectiv colaborarea cu Fabrica de Pensule.

"Prioritatea mea este să îi reuşesc să îi urmez cu succes lui Christophe Pomez (actualul direct al institutului, care se va transfera la Bucureşti, n.red.), o persoană foarte generoasă; va fi un pic complicat. O prioritate va fi medicina; faptul că Franţa beneficiază în acest domeniu de contribuţia forţei de muncă de aici nu înseamnă că aici trebuie să rămână deşert; trebuie să găsim un echilibru", a precizat Bavouset, cu aluzie la numărul însemnat de tineri medici români care să lucreze în străinătate, Franţa fiind una din destinaţiile predilecte.

Ambasadorul Franţei în România, Philippe Gustin, a vorbit şi el la Cluj, cu ocazia sărbătorii naţionale a acestei ţări, despre studenţii francezi din România, cărora le-a urat să fie ambasadori ai ţării lor şi să se integreze totodată în comunitatea unde trăiesc.

Benoît Bavouset a subliniat că va acorda o atenţie deosebită colaborării cu Fabrica de Pensule, despre care a spus că reprezintă un proiect "de excepţie", care a fost radiografiat inclusiv într-o publicaţie de prestigiu din Franţa şi care i-a stârnit interesul. El a subliniat în acest sens că acest proiect derulat la Cluj poate aduce o contribuţie importantă la cultura şi arta europeană.

Institutul Francez din Cluj este condus în prezent de Christophe Pomez, care i-a succedat lui Bernard Houlliat, un francez stabilit în România, care a fost mai mult timp managerul instituţiei. Pomez a fost numit în funcţia de director al Direcţiei Regionale Bucureşti a Institutului Francez din România şi ataşat cultural al Ambasadei Franţei în România. El urmează să coordoneze reţeaua Institutului din România, care include şi direcţia din Cluj şi al cărei director a fost / este.

 

 

Comenteaza